Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

O. Solga zmapoval príbeh geniálneho šachistu R. Rétiho

Oliver Solga, autor knihy Richard Réti – Šachový génius. Foto: archív O. S.

Svoju novú publikáciu prezentoval vo štvrtok 3. októbra na pôde Múzea židovskej kultúry v Bratislave.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Na osobnosti šachistu Richarda Rétiho je pozoruhodné nielen jeho šachové majstrovstvo, ale aj spôsob, akým sa prihlásil k svojej vlasti, keď v roku 1920 požiadal o československé občianstvo. Uviedol to historik umenia Oliver Solga na verejnej prezentácii svojej knihy Richard Réti – Šachový génius, ktorá mapuje krátky, no veľmi pestrý životný príbeh geniálneho šachistu. "Stal sa veľvyslancom Československa a všade, kde bol, mu robil reklamu. Po vzniku Československej republiky to bolo nesmierne dôležité," povedal pre TASR autor knihy Oliver Solga.

Svoju novú publikáciu prezentoval vo štvrtok 3. októbra na pôde Múzea židovskej kultúry v Bratislave. "Som rád, že sa tak deje na pôde nášho múzea, pretože sa aj takouto formou darí vracať na Slovensko významných občanov židovského pôvodu, ktorí vo svete niečo znamenali," povedal v úvode podujatia riaditeľ Múzea židovskej kultúry v Bratislave Pavol Mešťan.

"Nie som šachista. Prvým impulzom pre vznik knihy bol fakt, že Richard Réti bol Pezinčan," vysvetlil Solga, ktorý bol dlhoročným primátorom Pezinka a venoval sa histórii pezinských osobností – nedávno mu vyšla kniha o maliarovi Jánovi Kupeckom. "V momente, keď som začal študovať materiály o Rétim, zistil som, že bol mimoriadnou osobnosťou. Hral šach, miloval šach, no vnímal ho ako umenie v kontexte s umením a celkovo s dobou, v ktorej žil, teda aj s psychológiou, s Freudom či s fyzikálnymi poznatkami," doplnil Solga.

Vznik knihy na krste ocenil aj lekár Pavel Traubner: "Kniha približuje osobnosť jedného z najvýznamnejších šachistov minulého storočia, o ktorom dospelí a ani mladí už veľa nevedia. Je dobre si pripomínať ľudí, ktorí urobili pre publicitu svojej vlasti veľmi veľa. Jeho úspechy a jeho meno sa zapísali v šachovom svete. Aj keď Réti nepublikoval veľa, napísal dôležité šachové štúdie, ktoré dodnes slúžia všetkým šachistom na výučbu šachovej hry."

Samotný Traubner bol kedysi majstrom Žilinského kraja v šachu a významným šachistom bol aj jeho otec.

V priestoroch múzea je do 10. novembra umiestnená aj výstava Richard Réti – Šachový génius, ktorej spoluautorom je šachový odborník Marián Holubčík. Richard Réti sa narodil 28. mája 1889 v Pezinku a zomrel 6. júna 1929, krátko po svojich 40. narodeninách. Kniha Olivera Solgu, ako aj výstava si pripomínajú tohtoročné 130. výročie narodenia a 90. výročie úmrtia jedného z najväčších šachistov, ktorý sa dočkal aj uvedenia do Svetovej šachovej siene slávy (World Chess Hall of Fame) v americkom meste Saint Louis.