Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

O Meste kultúry 2020 rozhodne výsledok verejnej prezentácie

Spišská Nová Ves, archívna snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Víťazné mesto získa na realizáciu aktivít v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu dotáciu vo výške 300.000 eur.

Bratislava 4. júna (TASR) – O tom, ktoré slovenské sídlo sa bude pýšiť titulom Mesto kultúry 2020, sa rozhodne v piatok 7. júna. Verdiktu hodnotiacej komisie bude v tento deň predchádzať verejná prezentácia troch finálových miest, ktoré sa o titul a s ním spojenú podporu uchádzajú.

"Prezentácia sa uskutoční v prednáškovej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave,“ potvrdila hovorkyňa Fondu na podporu umenia (FPU) Petra Kňazeová. Pripomenula, že traja finalisti - Nové Zámky, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa, ktorých fond vybral vo februári prostredníctvom odbornej komisie, mali niekoľko mesiacov na podrobnejšie dopracovanie svojich projektov.

Víťazné mesto získa na realizáciu aktivít v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu dotáciu vo výške 300.000 eur. O titul sa uchádzali v prvom kole štyri mestá, okrem vybraných finalistov aj Martin.

V rámci prvého ročníka dotačného programu FPU sa slovenským Mestom kultúry 2019 stala Banská Štiavnica s projektom Banská Štiavnica 2019 – Renovácia identity.

Cieľom programu je najmä podpora dlhodobého rozvoja miestnej kultúry a umenia, ale aj užšej spolupráce mesta s inštitúciami zriaďovanými štátom, samosprávou, ako aj neziskovým sektorom. Rovnako dôležitým cieľom je sprostredkovanie živej skúsenosti obyvateľom a návštevníkom mesta so súčasnými formami umenia s celoslovenským i medzinárodným presahom.