Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Noc divadiel ponúkne premiéru hry o slovensko-maďarských vzťahoch

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Do programu celoslovenskej Noci divadiel sa zapojili tri košické divadlá.

Košice 14. novembra (TASR) - Premiéra divadelnej hry o slovensko-maďarských vzťahoch bude patriť k lákadlám sobotňajšej (17. novembra) Noci divadiel v Košiciach. Inscenáciu "Causa bonasus" autora a režiséra Jána Luterána uvedie divadlo Na peróne v Máraiho štúdiu Divadla Thália o 19.00 h.

Do programu celoslovenskej Noci divadiel sa zapojili tri košické divadlá. Thália začína o 17.00 h projekciou filmového dokumentu Angély Galánovej "Slovenskímaďari". Následná inscenácia "Causa bonasus alebo dovtedy budeš mať chlpatú riť, kým toho zubra neskolíš" nastavuje zrkadlo krčmovým rečiam a stereotypným spôsobom správania sa mnohých Slovákov. "Na pozadí akademického stretnutia za účelom vypustenia zubrov (Bison bonasus) do voľnej prírody sa začne odkrývať pravá slovenská duša so všetkými jej hrdosťami i komplexmi," uvádzajú tvorcovia. Účinkujú Peter Kočiš, Judit Lax, Zuzana Psotková a Jana Wernerová. Večer zakončí od 21.00 h koncert rockovej kapely Semi holsen.

Bábkové divadlo uvedie o 21.00 h rozprávku Zázračný prstienok s pesničkami Mariána Čekovského. Herci potom od 22.00 h predvedú rôzne druhy bábok, čo si budú môcť vyskúšať aj samotní diváci. Tí sa tiež budú môcť s hercami v kostýmoch odfotografovať a následne si prezrieť "netradičné priestory v netradičnom čase".

Štátne divadlo Košice pripravilo premietanie archívnych fotografií a nahrávok svojich starších aj novších predstavení. Na veľkoplošnom plátne si ich budú záujemcovia môcť pozrieť v Historickej budove ŠD od 22.00 h.

Tretí ročník noci otvorených divadiel, predstavení a výnimočných zážitkov – Noc divadiel 2012 sa bude v sobotu konať v 11 slovenských mestách, zapojí sa do nej celkovo 39 divadiel.