Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Noc divadiel ponúkla novú hru o slovensko-maďarských vzťahoch

Na snímke vľavo lesoochranárka VLK (Zuzana Psotková) a vpravo organizátorka stretnutia (Jana Wernerová) hrajú v inscenácii košického nezávislého Divadla na peróne Foto: TASR/Milan Kapusta

Do programu celoslovenskej Noci divadiel sa zapojili tri košické divadlá.

Košice 18. novembra (TASR) - Premiéra divadelnej hry o slovensko-maďarských vzťahoch patrila k lákadlám sobotňajšieho (17. novembra) programu Noci divadiel v Košiciach.

Inscenáciu "Causa bonasus alebo dovtedy budeš mať chlpatú riť, kým toho zubra neskolíš" autora a režiséra Jána Luterána uviedlo divadlo Na peróne v Máraiho štúdiu Divadla Thália, ktoré zaplnili diváci.

Do programu celoslovenskej Noci divadiel sa zapojili tri košické divadlá.

Thália začala o 17.00 h projekciou filmového dokumentu Angély Galánovej "Slovenskímaďari". Nasledovala hra "Causa bonasus", ktorá nastavuje zrkadlo krčmovým rečiam a stereotypným spôsobom správania sa mnohých Slovákov. "Na pozadí akademického stretnutia za účelom vypustenia zubrov (Bison bonasus) do voľnej prírody sa začne odkrývať pravá slovenská duša so všetkými jej hrdosťami i komplexmi," uviedli tvorcovia. Účinkovali Peter Kočiš, Judit Lax, Zuzana Psotková a Jana Wernerová. Večer zakončil od 21.00 h koncert rockovej kapely Semi holsen.

Bábkové divadlo pripravilo pre deti i dospelých na 21.00 h rozprávku Zázračný prstienok s pesničkami Mariána Čekovského. Súčasťou programu bola animácia rôznych bábok hercami aj divákmi, a fotografovanie sa návštevníkov s hercami v kostýmoch. Záujemci si zároveň mohli pozrieť divadelné zákulisie. "Diváci boli mimoriadne spokojní," zhodnotil dnes pre TASR umelecký šéf súboru Ivan Sogel.

Štátne divadlo Košice malo v programe premietanie archívnych fotografií a nahrávok svojich starších aj novších predstavení.

Tretí ročník noci divadelných predstavení a výnimočných zážitkov – Noc divadiel 2012 sa konal v 11 slovenských mestách a zapojilo sa do neho celkovo 39 divadiel. Akcia sa už tradične koná v tretiu novembrovú sobotu.