Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na zámku Eckartsau blízko Bratislavy pred sto rokmi zanikla monarchia

Zámok Eckartsau, archívna snímka. Foto: Wikipedia

Keď Rakúsko so spojencami prehrali prvú svetovú vojnu, v novembri 1918 opustil cisár Karol s rodinou Viedeň ako poslední vládcovia dynastie Habsburgovcov a presťahovali sa do zámku Eckartsau.

Bratislava/Eckartsau 17. júla (TASR) – Storočnicu republiky si nepripomína len Slovensko a Česko, ale aj Rakúsko. Potvrdzuje to výstava v bývalom cisárskom poľovníckom zámku Eckartsau neďaleko Bratislavy, v prihraničnom rakúskom národnom parku Dunajské luhy.

"Tento rok pripravili jeho pracovnici špeciálnu výstavu osláv výročia: 100 rokov Rakúskej republiky - 100 rokov od konca monarchie. Je to príbeh jednej rodiny priamo na mieste, kde sa udial. Sledovaním jej posledných hodín na zámku zaniká habsburská monarchia a nastáva úsvit nových časov. Každodenné prehliadky o 11., 14. a 16. hodine možno absolvovať so slovenským textom. Počas slovenských štátnych sviatkov je sprevádzanie na tému Cisár bez koruny po luxusných priestoroch zámku a cisárskych obytných miestnostiach. To sa bude konať vždy o 15. hodine v termínoch 29. 8., 1. a 15. 9., 1. 11.," uviedla pre TASR Beata Havranová z bratislavskej spoločnosti B. H. Public Relations & Promotion.

Keď Rakúsko so spojencami prehrali prvú svetovú vojnu, v novembri 1918 opustil cisár Karol s rodinou Viedeň ako poslední vládcovia dynastie Habsburgovcov a presťahovali sa do zámku Eckartsau. Tam čakali na svoj ďalší osud, ktorý sa spečatil 13. novembra 1918. Vtedy Karol potvrdil posledný štátny dokument - odstúpenie z vlády v Uhorsku. Pre neho to znamenalo odchod do exilu a po 600 rokoch aj koniec najstaršieho vládnuceho rodu v Európe – Habsburgovcov.

Aj tieto súvislosti pripomína mimoriadna interaktívna výstava Karl & Zita – V tieni histórie, ktorú nedávno otvorili. Tá je zatiaľ sprístupnená iba v nemčine, vraj od roku 2019 si ju možno pozrieť aj so slovenským textom. Expozícia ponúka pohľad na časy prevratu a veľkých zmien, ako dokážu ľudia zvládnuť obdobie, keď každý krok je krokom do neistoty? Osud, ktorý zažíva dokonca cisárska rodina presne tak isto, ako vojnou rozvrátení obyvatelia rúcajúcej sa monarchie.