Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na Bratislavskom hrade ocenili významných tvorcov slovenskej kultúry

Tibor Bártfay Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ocenenie Identifikačný kód Slovenska sa udeľovalo po šiesty raz a dostalo ho 19 osobností.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Sochár Tibor Bártfay, literát Ľubomír Feldek či manželia Šickovci si dnes prevzali ocenenie, ktoré sa udeľuje významným tvorcom slovenskej kultúry. Ocenenie Identifikačný kód Slovenska sa udeľovalo po šiesty raz a dostalo ho 19 osobností.

"Sme tu s ľuďmi, ktorí toho dokázali viac ako my. Niektorí ocenení už nežijú, takže je to pre nás aj výzva aj česť, že sme tu s ľuďmi ako Milan Rúfus. Je to pre nás zaväzujúce byť s ním v jednej skupine ocenených," povedala pre TASR keramikárka a sochárka Jaroslava Šicková-Fabrici. Básnik Milan Rúfus bol ocenený in memoriam, rovnako aj scénograf Aleš Votava. Ocenenie dostali historik a spisovateľ Pavel Dvořák, speváčky Adriana Kučerová a Eva Máziková, herci Anna Javorková a Jozef Adamovič, literát Anton Hykisch, hráč na ústnej harmonike Erich Boboš Prochádzka a ďalší.



Slávnostný ceremoniál v reprezentačných priestoroch západnej terasy Bratislavského hradu bol spojený s vernisážou diel ocenených, výstava potrvá do 24. augusta. Ocenenie Identifikačný kód Slovenska udelila spoločnosť Artem pod záštitou predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku.

V predchádzajúcich rokoch sa laureátmi stali Pavol Hammel, Peter Michalica, Mária Kráľovičová, Peter Lipa, Zita Furková, Daniel Hevier, Andrej Hryc, Jana Kocianová, Zuzana Kronerová, Peter Nagy, Zuzana Mauréry, Ignác Bizmayer, Oľga Feldeková, Magda Paveleková, Jozef Ráž, Božidara Turzonovová a ďalší umelci zo všetkých oblasti kultúry.