Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Na festivale Berlinale je zastúpená aj slovenská kinematografia

Červený koberec pred Berlinale Palast pred filmovým festivalom Berlinale v Berlíne, Nemecko, v utorok 13. februára 2024. Foto: TASR/AP

Na Európskom filmovom trhu sa so svojím novým filmovým projektom predstaví režisérka Mira Fornay, ktorá si z berlínskeho festivalu vlani odniesla Grand Prix v sekcii Generation Kplus za film Mimi.

Bratislava 15. februára (TASR) - V nemeckom Berlíne sa vo štvrtok začína prestížny medzinárodný filmový festival, predstaví sa na ňom opäť aj slovenská kinematografia. V oficiálnom programe 74. ročníka Berlinale premietnu koprodukčné snímky Ešte nie som, kým chcem byť Kláry Tasovskej a Redakcia Romana Bondarčuka. "Na Európskom filmovom trhu, ktorý sa koná súbežne s festivalom, svoj projekt Otoč králika! predstaví režisérka Mira Fornay," informuje Slovenský filmový ústav (SFÚ). Festival potrvá do 25. februára. Koprodukčné slovenské filmy uvedie v dvoch sekciách.

Do sekcie Forum, zameranej na diela otvárajúce nové perspektívy vo vzťahu ku kinematografii i okolitému svetu, je zaradená Redakcia režiséra Romana Bondarčuka, film uvedú vo svetovej premiére. "Dráma s prvkami detektívneho príbehu je filozofickým podobenstvom o post-pravdivom svete vrátane všetkých výziev, ktorým musí človek čeliť, a kritikou morálky modernej spoločnosti," približuje SFÚ snímku odohrávajúcu sa na juhu Ukrajiny v Chersonskej oblasti. Zaznamenáva dve reality - prvá je fasáda demokracie a druhá sa odohráva za touto fasádou. Režisér, inšpirovaný vlastnou skúsenosťou, vo filme hľadá pravdu.

V sekcii Panorama, ktorá uvádza výnimočné súčasné diela, Berlinale premietne, rovnako vo svetovej premiére, koprodukčný dokument Ešte nie som, kým chcem byť (2024) režisérky Kláry Tasovskej. Hlavnou hrdinkou filmu je Libuša Jarcovjáková, ktorej ani náhly fotografický úspech po viac ako 50 rokoch práce nepomohol vidieť v zrkadle svoje skutočné ja. Popri práci na novej knihe, keď sa vracia k množstvu negatívov a denníkov, stále hľadá seba a miesto, kam patrí.

Na Európskom filmovom trhu sa so svojím novým filmovým projektom predstaví režisérka Mira Fornay, ktorá si z berlínskeho festivalu vlani odniesla Grand Prix v sekcii Generation Kplus za film Mimi (2023). Na tohtoročnom Berlinale prezentuje rozpracovaný projekt Otoč králika!, dystopický príbeh lásky, ktorý sa odohráva v roku 2052. Jeho hlavnou hrdinkou je mladá právnička, bojujúca za slobodu voľby.

Pravidelnou súčasťou Berlinale je prezentačný stánok slovenskej kinematografie. Stánok Central European Cinema každoročne zabezpečuje SFÚ spolu s českým Štátnym fondom kinematografie a so Slovinským filmovým centrom.