Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Múzeum Danubiana predstavuje výtvarníčku Xéniu Hoffmeisterovú

Foto: Danubiana

Výstava s názvom „V bludisku“ je v kurátorskej koncepcii Jana Samca a prebieha od 31.1.2024 do 14.4.2024.

Bratislava 8. februára (OTS) - Múzeum Danubiana predstavuje výtvarníčku Xéniu Hoffmeisterovú. Výstava s názvom „V bludisku“ je v kurátorskej koncepcii Jana Samca a prebieha od 31.1.2024 do 14.4.2024. Výber z tvorby ponúkne náhľad do kresby, maľby či objektov. Tešiť sa môžu aj detskí návštevníci ilustráciám z knižiek Dáreček a Bubák od spisovateľa Štepána Kučeru.
Foto: Danubiana

Ako píše o výstave Ondřej Novotný: „Xénia Hoffmeisterová vo výtvarnom vyjadrení uvažuje nad paralýzou nerozhodnosti rovnako ako nad následkami bezhlavého rútenia sa vpred. Slepé uličky, križovatky, stred a východiská z labyrintu, rovnako ako všetkých jeho obyvateľov a výzvy úspešnej púte však autorka neviaže len ku krízovým situáciám dneška, ale vidí ich aj v každodennosti ľudského putovania životom. Zvedomenie tejto skutočnosti je tak aj úlohou zrenia jednotlivca, čo je napokon v súlade s tradičnou mytológiou bludiska, ako symbolu životnej púte v antickej, kresťanskej alebo romantickej ikonografii.“

Foto: Danubiana

Xénia Hoffmeisterová vyštudovala v rokoch 1973-1977 Strednú umeleckopriemyselnú školu v Bratislave u Rudolfa Filu. V rokoch 1981-1986 študovala scénické a kostýmové výtvarníctvo na DAMU v Prahe a maľbu u Oldřicha Smutného. Vo voľnej tvorbe pracuje so zrozumiteľným znakom, naratívnou i výtvarnou skratkou, ktorou dokáže dramaticky vypointovať aktuálne témy. Škála prostriedkov, ktorými dosahuje sugestívny výraz, vyzerá nevyčerpateľne: rozprestiera sa od primárneho kresbového uchopenia predstavy cez suverénne zvládnutú maľbu až po celú plejádu plastických techník – splieta trojrozmerné objekty, komponuje z nich dômyselné pohyblivé inštalácie, do ktorých zapája hru tieňov, tesá do kameňa a odlieva do plastu. Je zastúpená v rade významných zbierok, pravidelne vystavuje doma aj v zahraničí a je členkou výtvarných spolkov Mánes a Hollar.
Foto: Danubiana