Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Mario Biondi: Hudba mi veľa dala a verím, že ešte dá

Mario Biondi Foto: TASR/Youtube

Na bratislavský festival pricestovala najväčšia soul-jazzová hviezda súčasnosti z Tokia, kde odohrala šesť koncertov v rámci svojho ...

Bratislava 26. októbra (TASR) - Dnes sa začína 38. ročník medzinárodného festivalu Bratislavské jazzové dni. Headlinerom dnešného večera bude taliansky spevák Mario Biondi, ktorého na pódiu bude v Bratislave sprevádzať osemčlenná kapela The Italian Jazz Players. Na bratislavský festival pricestovala najväčšia soul-jazzová hviezda súčasnosti z Tokia, kde odohrala šesť koncertov v rámci svojho aktuálneho svetového turné.

Charizmatický Talian sa dnes popoludní stretol na Veľvyslanectve Talianskej republiky v Bratislave so zástupcami diplomatických zborov Spojených štátov, Írska a Brazílie, tam všade je Mario známy zo svojich vystúpení. Na stretnutí nechýbalo ani početné zastúpenie talianskej podnikateľskej skupiny a Taliansko-Slovenskej obchodnej komory. Napriek bohatému programu si Mario Biondi našiel čas na rozhovor pre TASR.

Doménou Talianska je opera. Nechceli ste byť operným spevákom?

Akoby nie, krátko som pracoval v Teatro Bellini (Neapol) ako herec a zároveň aj ako spevák v zbore. Moja kariéra sa ale uberala iným smerom, chcel som byť džezovým a soulovým spevákom.

Prečo ste si vybrali práve džez a soul?

Skôr by som povedal, že to bol džez a soul hlavne ako životný štýl, ako spôsob bytia, ktorý mi bol vlastný, ten ma k sebe pritiahol. Bol to spôsob života, ktorý som poznal, pravdepodobne by som nedokázal dobre robiť iný druh hudby.

Čo dnes ponúknete festivalovému publiku v Bratislave?

To, čo dnes večer ponúknem, bude určite prierezom mojej hudobnej kariéry, bude to výber piesní Maria Biondiho od začiatku, aký bol, až po dnešok, aký je. V podstate sa moja kariéra uberala od roku 2003 úspechom v Anglicku, moje piesne sa hrali v Londýne vďaka stanici BBC 1, potom to bol domáci úspech až po rok 2007 a veľké turné v Japonsku. Môj album If predstavuje zásadný krok v mojej kariére práve preto, že je takmer výlučne autorsky a producentsky môj. Je to album, na ktorý som najviac naviazaný, ktorý mi najviac prirástol k srdcu.

To znamená, že dnes nebude chýbať ani váš veľký hit This Is What You Are?

Určite áno, práve s touto piesňou som sa dokázal priblížiť medzinárodnému publiku, tejto piesni vďačím za veľa.

Aké publikum je vám bližšie?

V tomto som možno trocha odlišný od ostatných kolegov - hudobníkov v tom, že neočakávam to, čo väčšina z nich. Nemyslím si totiž, že energické a temperamentné publikum mi môže vždy v empatickej rovine dať to, čo často mi dá publikum pokojnejšie, ktoré je síce tichšie, ale pozornejšie, vnímavejšie.

Splnila hudba vaše doterajšie očakávania?

Ako dieťa som sníval o tom, že sa stanem veľkou hviezdou, že budem úspešný. Keď som začal robiť hudbu - moje začiatky spadajú do konca 80. rokov – tak sa veci začali meniť aj tým, ako som hudbu chápal. Veľa vecí sa zmenilo v tom, že ja som pochopil svoj vzťah k hudbe, pochopil som svoju lásku k hudbe, ako hudbu milujem, to, že hudba je môj život. Hudba mi doteraz dala veľa a verím, že ešte dá veľa aj do budúcnosti.

Exkluzívny rozhovor Maria Biondiho pre TASR pred jeho večerným vystúpením na Bratislavských jazzových dňoch sa uskutočnil vďaka veľvyslancovi Talianskej republiky na Slovensku Robertovi Martinimu a Alexandre Kučmovej z Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave.