Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Svet je naozaj krásny, myslí si speváčka Marcela Laiferová

Marcela Laiferová Foto: TASR/Zuzna Čižmáriková

Hudobní publicisti ju často označovali prívlastkom prvá dáma slovenskej populárnej hudby.

Bratislava 12. júla (TASR) – Rozhodovala sa medzi medicínou a populárnou hudbou, vyhral mikrofón, ale aj medicíne venovala časť svojho života. Študentke medicíny otvoril cestu na výslnie slovenskej populárnej hudby hit Lampy už dávno zhasli v roku 1965. Tento šláger – tak sa v tej dobe hovorilo hitom - nahrala v duete s Janou Belákovou. V roku 1969 nahrala debutovú LP platňu s orchestrom Karla Vlacha. Rok nato vyhrala 5. ročník festivalu Bratislavská lýra s piesňou Slová. Bola prvou slovenskou interpretkou, ktorá zlatú lýru získala. Prišli aj medzinárodné úspechy na festivaloch v poľských Sopotoch, brazílskom Riu de Janeiro, bulharskej Varne či nemeckých Drážďanoch. Hudobní publicisti ju často označovali prívlastkom prvá dáma slovenskej populárnej hudby.

„Objavil ma Braňo Hronec, bolo to pri vystúpení so študentskou skupinou na internáte Horský park. Povedal – poď, napísal som pesničku, úplne novú, modernú. Bola som z toho udivená, trocha som sa aj bála ísť do rozhlasu. Nahrávali sme s Janou Belákovou, ktorá mala skúsenosti z nahrávania, to mi dodalo trocha odvahy. Lampy už dávno zhasli sa stali šlágrom roka. Kritika reagovala, že kopírujeme západ, ale ľuďom sa to páčilo. Dodnes ju spievam, ľudia si ju pýtajú,“ povedala pre TASR v exkluzívnom rozhovore Marcela Laiferová.

K jej menu by sme okrem speváčky mohli pripísať aj ďalšie profesie – lekárka, spisovateľka, numerologička, k tomu aj výborná kuchárka. Ale predovšetkým optimizmom a pozitívnou energiou disponujúca žena. „Netrápim sa nad vecami, ktoré boli, neboli dobré a nemôžem ich zmeniť. Netrápim sa, keď mi niečo nevyjde, ale rozmýšľam, ako to nabudúce urobiť lepšie. Nebola som vždy taká, bola som trémistka, hneď som plakala, všetko sa ma dotklo. Dostala som pokoj do môjho života, naučila som sa to. A hlavne si uvedomujem, aký je svet naozaj krásny,“ dodala speváčka.

Narodila sa 14. júla, v jeden deň ako Karel Gott, Michal David, herec Lino Ventura, režisér Ingmar Bergman či švédska korunná princezná Victoria. „Sme v znamení raka, v tomto znamení sa narodilo veľa známych ľudí, umenie ide cez city a naše znamenie je citové,“ doplnila speváčka.

Jej úspešnú spevácku dráhu dokumentujú aj albumy Dotknúť sa hviezd (2003), kompilácia hitov 20 Naj Marcela Laiferová (2006) a najnovší album Včera a dnes, vydaný v septembri 2008. V edícii Opus 100 vyšli v máji 2010 prvýkrát na CD prvé dve jej platne Marcela 1969Marcela Laiferová 1974. Na svojom konte má aj tri napísané knihy, Žiť svoj sen (2003), Z mojej kuchyne (2006) a Kľúč k šťastiu (2010).