Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Marcel Palonder prichádza s albumom Vianoce 2012

Marcel Palonder. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Spevák vydáva nový album po viac ako dvadsiatich rokoch, predávať sa bude v stánkoch s dennou tlačou.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Vianoce 2012 je názov štúdiového albumu, s ktorým prichádza v týchto dňoch spevák Marcel Palonder. Ponúka tucet piesní s vianočnou aj pohodovou témou, medzi nimi Nesieme vám noviny, Tichá noc, Ave Mama, francúzsku vianočnú Pat a Pan, gospely Dnes a My Lord, ďalšími sú Simone, Let There By Love, Sweet Love ako známe hity Kým nás máš a Láska 2012. Pritom "eurovízna" pieseň Kým nás máš z roku 1996 vychádza na oficiálnom nosiči prvýkrát.

Album vznikal v štúdiu Garáž vo Viničnom, zvukovú réžiu, aranžmány a produkciu si zobral pod palec Adam Kurutz, ktorý sa posadil aj za klavír, na flaute hrá Jana Vargová, na ďalších nahrávkach sa podieľali gitaristi Juraj Burian a Henry Tóth, kontrabasista Juraj Griglák, anglické texty napísala Katka Korček. V predaji je v stánkoch s dennou tlačou. Spevák prichádza s novým albumom po viac ako dvadsiatich rokoch od vydania platne Cudzinec v tvojom srdci.

"Vianočné obdobie bolo z môjho pohľadu vhodné na to, aby som moje balady vydal na tomto albume," uviedol spevák pre TASR a dodal: "Je to vlastne taká zmeska, prvá časť albumu je čisto vianočná, kde som chcel dodržať takú tú slovenskú atmosféru, okrem Tichej noci je tam aj pieseň Nesieme vám noviny, čo je veľmi krásna slovenská pieseň. Bude to aj také best of mojich známejších vecí, ktoré som počas tohto 21-ročného obdobia vytvoril, tak som vybral niektoré. Zhodou okolností je tam aj niekoľko pesničiek z albumu, ktorý nikdy nebol v predaji, bol vydaný počas Eurovízie v roku 1996, z toho som dal tri pesničky."

Spevák Marcel Palonder (1964, Humenné) založil v roku 1987 skupinu Mandragora. Od roku 1989 pôsobil tri roky vo Francúzsku, kde študoval aj operný spev. Po návrate založil skupinu Accident's Happen. V roku 1992 vydal album s názvom Cudzinec v tvojom srdci, na ktorom spolupracoval so skladateľom a producentom Gabom Dušíkom, boli na ňom hity Neznáma, Láska, Čo sa tu hrá, Marlen či Amerika. V roku 1996 reprezentoval Slovensko v nórskom Oslo na súťaži Eurovision Song Contest s piesňou Kým nás máš. Vo finále obsadil 18. miesto, čo je doposiaľ najlepším umiestnením slovenského zástupcu. Od roku 2005 spolupracuje so skupinou Deep'n Space. Bol členom poroty národného kola piesňovej súťaže Eurosong 2009.

TASR informoval spolu so spevákom aj Branislav Masarovič zo spoločnosti Trio, ktorá album vydala.