Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Malá scéna STU uvedie premiéru kultovej grotesky Kráľ Ubu

Mladý inscenačný tím sľubuje moderné nekonvenčné inscenačné prostriedky spájajúce hudbu, pohybové divadlo, tanec a masky s činohrou.

Bratislava 3. mája (TASR) - Divadlo Malá scéna STU uvedie v piatok 11. mája premiéru kultovej grotesky Alfreda Jarryho Kráľ Ubu. Režijne ju spracovali Juraj Bielik a Anton Korenči.

"Snažíme sa rozvíjať líniu generačného divadla na pôde Malej scény STU, ktorú sme formulovali minuloročnou inscenáciou Aristofanovej Lysistraty," priblížil Korenči. O "starinu" nejde podľa neho ani pri Kráľovi Ubu. Ako dodal, táto inscenácia nie je len zábavnou fraškou či paródiou na veľké hry slávnych dramatikov, ale uvedením jednej nesmrteľnej postavy na scénu, ktorá ľuďom aj v dnešnej dobe vstupuje do životov. "Jarryho satira navyše srší humorom a je napísaná vo vrcholne umeleckom jazyku," podotkol.

Mladý inscenačný tím sľubuje moderné nekonvenčné inscenačné prostriedky spájajúce hudbu, pohybové divadlo, tanec a masky s činohrou. Živú hudbu k predstaveniu inšpirovali neštandardné podomácky vyrobené hudobné nástroje tvorcu tzv. priemyselného folklóru Andreja Budislava Jobusa.

Dielo preložil slovenský spisovateľ, kritik a výtvarník Albert Marenčin. Diváci sa môžu tešiť na výkony mladého tímu hercov v podaní Tomáša Vravníka, Eleny Kolek Spaskovej, Michala Jánoša, Daniela Fischera a Gabriela Tótha.

Kráľ Ubu je považovaný za predchodcu absurdnej drámy, dadaizmu i surrealizmu. Premiéru mal v Paríži v roku 1896. Dielo francúzskeho spisovateľa Alfreda Jarryho (1873 - 1907) patrí dodnes k základným pilierom moderného umenia.

TASR informoval Peter Getting z Divadla Malá scéna STU.