Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Literárny fond odovzdal Ceny za vedeckú a odbornú literatúru 2012

Valerián Bystrický Foto: TASR/Michal Svítok

V kategórii spoločenské vedy boli ocenení Valerián Bystrický, Dušan Kováč, Ján Pešek a kolektív za knihu Kľúčové problémy moderných slovenských dejín (1848-1992).

Bratislava 19. septembra (TASR) – Ceny a prémie Literárneho fondu v oblasti vedeckej a odbornej literatúry za rok 2012 odovzdali dnes oceneným autorom jeho zástupcovia v bratislavskom Zičiho paláci.

Sekcia pre vedeckú a odbornú literatúru a počítačové programy Literárneho fondu ocenila viac ako tri desiatky odborných publikácií, ktoré boli vydané v minulom roku.

V kategórii spoločenské vedy boli ocenení Valerián Bystrický, Dušan Kováč, Ján Pešek a kolektív za knihu Kľúčové problémy moderných slovenských dejín (1848-1992). V kategórii slovníková a encyklopedická literatúra cenu dostali Mária a Ladislav Čierni za Nemecko-slovenský slovník. V kategórii biologické a lekárske vedy bol ocenený Dušan Dobrota a kolektív za publikáciu Lekárska biochémia. V kategórii prírodné a technické vedy získal cenu Roman Boča za knihu A Handbook of Magnetochemical Formulae. V rovnakých kategóriách boli udelené aj prémie za vedeckú a odbornú literatúru.



V rámci slávnostného stretnutia boli udelené aj prémie za trojročný vedecký ohlas a prémie za výnimočný vedecký ohlas na jedno dielo. Medzi ocenenými sú Pavol Prokop (spoločenské vedy), Radoslava Matúšová (prírodné a lekárske vedy) alebo Igor Lacík (technické vedy a geovedy). Kompletný zoznam ocenených uverejňuje Literárny fond na svojej webovej stránke.



Cena za vedeckú a odbornú literatúru je prejavom verejného uznania za vytvorenie vynikajúceho pôvodného knižného vedeckého alebo odborného diela a udeľuje ju na návrh poroty výbor Sekcie pre vedeckú a odbornú literatúru a počítačové programy fondu. Musí ísť o pôvodné knižné diela vydané v predchádzajúcom roku.