Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Laurel a Hardy nakrútili počas svojej kariéry vyše 100 filmov

Laurel a Hardy ilustračné foto Foto: TASR/AP

Oliver Hardy, celým menom Oliver Norvell Hardy sa narodil 18. januára 1892 v americkej Atlante.

Hollywood/Bratislava 6. augusta (TASR) - Svetoznámy slávny komik Oliver Hardy, tučnejší a mohutnejší, spolu s útlym Stanom Laurelom vytvorili jednu z najlepších komických dvojíc na svete Laurel a Hardy a zabávali ľudí v desiatkach skvelých grotesiek. V utorok 7. augusta uplynie 55 rokov od jeho úmrtia.

Laurel a Hardy nakrútili počas svojej kariéry vyše 100 filmov, z toho viac ako polovica bola úspešná. Bez problémov zvládli prechod od nemého filmu k zvukovému. Ich hlasy sa výborne hodili k ich postavám.

Oliver Hardy, celým menom Oliver Norvell Hardy sa narodil 18. januára 1892 v americkej Atlante. Mal talent na spev a už ako dieťa sa objavil prvý raz na javisku, hral a spieval v populárnej revue s tancom a hudbou. Neskôr krátko študoval právo.



V roku 1910 si otvoril vlastné kino a krátko po tom začal hrávať malé úlohy štatistov. Neskôr sa uchytil pri filme vďaka menším i väčším úlohám v mnohých komédiách. Vo filmoch, ktoré sa zachovali, hral vtedy väčšinou záporné postavy. Účinkoval aj vo westernoch, dobrodružných a pirátskych filmoch ako zlý až brutálny, príšerný pirát či nahlúply policajt.

Do filmového Hollywoodu prišiel v roku 1919, keď mal za sebou asi 500 drobných úloh. Jeho telo predurčovalo, aby hral tučných mužov a zloduchov. V roku 1926 sa stretol prvýkrát pred kamerou so Stanleym Laurelom. Nevystupovali ešte spoločne, ale ľudia si ich hneď všimli.

Prvý väčší spoločný film Filip na návšteve nakrútili v roku 1927. Hardy je v ňom dobrák, ktorý sa tvári, že všetko vie a všade bol. Jeho pompéznosť a tvrdohlavosť ho vždy dostane do problémov. Takmer prázdna tvár smoliara Laurela naznačuje, že je trochu natvrdnutý. Jeho spomalené a popletené reakcie Hardyho takmer vždy rozčúlia. To bol rámec, od ktorého sa odvíjajú všetky príbehy. Ľudia ich takýchto milovali. Až do roku 1932 sa takmer nepohli zo štúdia. Ich univerzálne príbehy priťahovali všetkých. Všetky nedorozumenia, konflikty a bitky sa napokon končia dobre - obrovský Hardy aj popletený Laurel si uvedomia, že sa jeden bez druhého nezaobídu.

Od roku 1927 nakrútili množstvo filmov L&H, ktoré sa dodnes považujú za vzory filmovej grotesky. Film Smotanová revolúcia s veľkou tortovou bitkou považoval americký dramatik Henry Miller za najväčší komický film, aký bol kedy nakrútený. Aby si po sebe mohli herci dosýtosti zahádzať cukrovinkami, spotrebovali 4000 zákuskov a 50 litrov šľahačky. Ďalšími nezabudnuteľnými filmami boli Laurel & Hardy stavajú dom (1928), Chechtavá nemoc (1928) či Prekliati muzikanti (1928), ktorý v roku 1973 francúzski filmoví publicisti označili za najlepší film tejto dvojice.

V rokoch 1928-1930 natočili spolu 33 krátkych a jeden celovečerný film. Niektoré filmy tej doby točili v dvoch verziách - zvukovej aj bez zvuku - a niektoré dokonca ešte v zvukových verziách určených pre cudzinu.

V novembri 1932 dostali Stan Laurel a Oliver Hardy cenu Americkej filmovej akadémie Oscara za najlepší film v novoutvorenej kategórii krátka komédia za film Sťahujeme piano.



Po vojne nakrútili ešte niekoľko filmov - posledným bol Laurel a Hardy zdedili ostrov (1953) a absolvovali umelecké turné po Európe.

V roku 1953 dostal Oliver Hardy infarkt, schudol takmer 70 kilogramov a zostával už len doma. Dňa 7. augusta 1957 zomrel v americkom Hollywoode.