Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Lady Gaga vydáva dnes nový album Artpop

Lady Gaga Foto: TASR/AP

Lady Gaga apnriek tomu, že sa v hudobnom priemysle pohybuje len pár rokov, patrí medzi najúspešnejšie speváčky posledného obdobia.

Bratislava 8. novembra (TASR) – Americká superhviezda Lady Gaga vydáva dnes nový štúdiový album, ktorému dala názov Artpop. Jeho vydanie na etikete Universal Music avizoval pilotný singel Applause. TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Veronika Dvorská.

Album prináša pätnásť pesničiek, na ktorých Stefani Joanne Angelina Germanotta, tak znie jej civilné meno, začala pracovať už v roku 2011, teda krátko po vydaní predchádzajúceho albumu Born This Way. Na albume sa speváčka opäť obklopila spolupracovníkmi z posledného obdobia, medzi ktorými nemôže chýbať rusko-nemecký producent Zedd, RedOne či DJ White Shadow. Novými posilami v producentskom tíme sú napríklad will.i.am, veterán Rick Rubin alebo francúzsky DJ David Guetta. 

Fanúšikovia poznajú z albumu zatiaľ štyri pesničky. Jeho pilotným singlom sa stala tanečná pesnička Applause, ktorú Lady Gaga predstavila už v auguste. Na úspech tohto singlu pred pár dňami nadviazala popovou skladbou Do What U Want, na ktorej si zahosťoval aj americký r’n’b spevák R. Kelly. Ten ale nie je jediným hosťom na albume, ďalšími sú T.I., Too Short alebo americký rapper Twist.



Album Artpop sa na trhu objavuje nielen v klasickej jednoalbumovej verzii, ale Lady Gaga myslí aj na svojich skalných fanúšikov a album vydáva aj v deluxe edícii. Tú dopĺňa o DVD s takmer hodinovým záznamom z minuloročného vystúpenia na iTunes festivale v Londýne. Na ňom Lady Gaga prvýkrát naplno svetu predstavila niekoľko nových pesničiek a predvedenou šou potvrdila výnimočnú pozíciu medzi popovými speváčkami.

Rovnako výnimočná je aj celá doterajšia kariéra Lady Gaga. Napriek tomu, že sa v hudobnom priemysle pohybuje len pár rokov, patrí medzi najúspešnejšie speváčky posledného obdobia. Doteraz predala takmer 25 miliónov albumov a 65 miliónov singlov. Podľa nedávno zverejnených informácií časopisu Forbes sa stala najviac zarábajúcou celebritou mladšou než tridsať rokov. Len za minulý rok si na svoje konto pripísala príjmy vo výške zhruba 80 miliónov dolárov.

So speváckou dráhou začínala Lady Gaga (*28.3.1986, New York City) v newyorských baroch. Úspech jej priniesol už debutový album The Fame, ktorý vyšiel v auguste 2008. Z neho sú hity Just Dance, Poker Face, ktoré sa dostali v hitparáde až na prvé miesto, aj ďalší hit Paparazzi. V novembri 2009 vydala EP platňu The Fame Monster, sú na nej hity Bad Romace a Alejandro. V máji 2011 vyšiel druhý album Born This Way s rovnomenným hitom. V americkej aj anglickej singlovej TOP 40 mala doposiaľ zhodne trinásť piesní. Na svojom konte má päť cien Grammy.