Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

La Scala otvára sezónu nevlastenecky, uvedením Wagnerovho Lohengrina

La Scala v Miláne Foto: TASR/AP

Taliansky prezident Giorgio Napolitano sa na otvorení sezóny v La Scale nezúčastní pre neodkladné povinnosti v Ríme. V liste zaslanom vedeniu opery označil spor o Wagnerovi za zbytočný a patetický.

Miláno 7. decembra (TASR) - Slávny milánsky operný dom La Scala začína dnes tohtoročnú sezónu uvedením romantickej opery Lohengrin od Richarda Wagnera, a nie tradične dielom Giuseppe Verdiho.


Výber vedenia opery vyvolal v tlači obvinenia z nedostatku vlastenectva v čase, keď Taliani zápasia s následkami úsporných opatrení "vnútených" okrem iných aj Nemeckom.

"La Scala dala Verdiho do kúta, dala prednosť Nemcovi," napísal denník Il Giornale. Majiteľom týchto novín je rodina expremiéra Silvia Berlusconiho, ktorý si voči nemeckej kancelárke Angele Merkelovej neraz neodpustil štipľavý komentár ohľadom jej návrhov na úsporné opatrenia v Taliansku, poznamenáva agentúra Reuters.

Generálny riaditeľ La Scaly Stephane Lissner - národnosťou Francúz - v reakcii na obvinenia tlače uviedol, že operný dom má vážnejšie problémy ako "derby Wagner-Verdi". Spresnil, že La Scala v tejto sezóne uvedie šesť Wagnerových a osem Verdiho diel.

Taliansky prezident Giorgio Napolitano sa na otvorení opernej sezóny v La Scale nezúčastní pre neodkladné povinnosti v Ríme. V liste zaslanom vedeniu opery však označil spor o Wagnerovi za zbytočný a patetický. Premiér Mario Monti sa na úvodnom predstavení sezóny v La Scale, ktoré je jedným z vrcholov spoločenskej sezóny, zúčastní a spolu s ním aj piati členovia jeho kabinetu.

Predstavenie bude dirigovať odborník na Wagnerovo dielo Daniel Barenboim, hlavných hrdinov stvárnia nemecký tenorista Jonas Kaufmann a nemecká sopranistka Anja Harteros. Galavečer bude v priamom prenose vysielať viacero televíznych spoločností z Európy i z Japonska.

Od úvodného predstavenia si vedenie La Scaly, ktorá má 234 rokov a v súčasnosti aj veľké finančné problémy, sľubuje aj prilákanie nového publika a sponzorov.

Ako uviedol Lissner, peniaze z verejných fondov pokrývajú len 40 percent rozpočtu La Scaly. Upozornil, že bez príspevkov zo súkromného sektora La Scala neprežije.