Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Držitelia ocenenia Zlatý gunár z Kremnických gagov 2013 sú už známi

Na záver európskeho festivalu Kremnické gagy 2013 Akadémia humoru udelila ocenenia Zlatý gunár a Trafená hus 1. septembra 2013 v Kremnici. Na snímke členovia talianskej kapely Corro Corridore Con Megafoni s cenou v kategórii Hudobné produkcie. Foto: TASR/Michal Svítok

Vyhlasovanie spestrili hostia Milan Markovič, Páni bratia či Peter Lipa.

Kremnica 1. septembra (TASR) – Na dnešnom štvrtom, záverečnom dni Medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2013, ktorých 33. ročník sa konal od štvrtka 29. augusta v Kremnici, vyhlásili laureátov prestížnych ocenení Zlatý gunár a Trafená hus. Vyhlasovanie spestrili hostia Milan Markovič, Páni bratia či Peter Lipa.

V kategórii Divadelné inscenácie a kabarety ocenenie získalo Divadlo Športniki Praha (CZ - SLO) s inscenáciami Back to bullerbyn a Gagarin! V kategórii Hudobné produkcie najviac zaujala talianska pouličná skupina Corro Corridore Con Megafoni (koncert). Oceňovali sa aj výkony v kategórii Pouličné a pohybové produkcie, gunára dostala za Concerto pour deux clowns dvojica Les Rois Vagabonds (F/CH), ktorej udelili aj Grand prix. Ďalšou kategóriou sú Produkcie pre deti a mládež, v ktorej ocenili dve divadlá (Divadlo ZKUFRAVON, Bratislava, Ako išlo vajce na vandrovku a Naivní divadlo Liberec (CZ, Budulínek).

Stefan Despodov (BG) a Laco Torma (SK) boli ocenení gunárom v kategórii Karikatúry a iné recesistické výtvarné diela. Ingrid Hrubaničová (SK) dostala gunára v kategórii Literárne a žurnalistické diela (Od slova do slova). V kategórii Umelecký prednes zaujala Tereza Svěráková, (CZ, Praha, Arkadij Timofejevič Averčenko: Ninočka).

Cenu Stana Radiča za objav roka dostal Peter Čižmár (Divadlo KONTRA – Spišská Nová Ves (SK, Nenávidím). Na cenu za celoživotné dielo navrhla nominačná komisia festivalu českého výtvarníka a karikaturistu Vladimíra Jiránka in memoriam, humoristu Milana Lechana, herca a humoristu Milana Markoviča a speváka Petra Lipu. Cenu dostali všetci menovaní. Trafenú hus - cenu za niečo, nad čím aj humoristom rozum zastane, získali stredopravicoví politici za nadštandardné zjednocovanie slovenskej pravice slúžiace ako príklad pre celý svet.

Ocenenia Zlatý gunár udelila Akadémia humoru na čele s prezidentom, hercom Jánosom Bánom. Členmi akadémie sú tento rok herečka Jana Oľhová, hudobný producent Matej Drlička, choreografka Šárka Ondrišová, herec Martin Vanek, výtvarník Karol Čižmazia, dramaturg a spisovateľ Viliam Klimáček, vedúci zastúpenia Európskej komisie EÚ na Slovensku Dušan Chrenek, Elena Arnaudová, riaditeľka Bulharského inštitútu v Bratislave, riaditeľ Maďarského inštitútu v Bratislave István Kollai, Roman Vykysalý za kategóriu Trafená hus a Iveta Radičová pre cenu Stana Radiča za objav roka.

Riaditeľ festivalu Ján Fakla pre TASR uviedol, že Kremnické gagy v tomto roku, v 33. ročníku, dozreli a ukázali, že dramaturgia alebo smer, ktorý zaviedli pred desiatimi rokmi ešte so Stanom Radičom, dáva dôraz na kvalitný humor, ktorý má svoje opodstatnenie.

"Myslím si, že dnes vieme, že môžeme pozývať z celej Európy práve taký humor, ktorý je hodnotný, kvalitatívny a nie je lacnou zábavou. Pretože si myslíme, že ľudí treba cez humor nielen odľahčiť od stresu, ale aj kultivovať. To znamená, aby vedeli, že existuje aj kvalitná zábava, dobrý humor, satira, ktorá prináša aj nejaké myšlienkové posolstvá, odkazy pre ľudí a nielen bohapustú a väčšinou komerčnú zábavu," konštatoval Fakla. Hoci štatistiky návštevnosti sa v čase rozhovoru ešte spracúvali, podľa jeho slov predpokladajú, že na gagoch bolo asi 10.000 ľudí tak, ako aj po iné roky.