Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Hrad Krásna Hôrka opäť v ohrození, teraz vietor odfúkol časť krytiny

Hrad Krásna Hôrka 8. marca 2013 Foto: TASR/František Iván

Hrad Krásna Hôrka, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, opravujú po požiari z marca 2012.

Krásnohorské Podradie 4. mája (TASR) - Silný vietor poškodil v piatok (3. mája) popoludní časť dočasného zastrešenia na opravovanom hrade Krásna Hôrka.

Následkom škôd, ktoré na zastrešení opravovaného hradu Krásna Hôrka spôsobil v piatok (3. mája) silný vietor, hrozí v prípade dažďa premoknutie do miestností časti hradu. Pre TASR to dnes uviedol zástupca generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Milan Rybecký.

K poškodeniu došlo na dolnom hrade a Rákociho kaplnke. "Môžme konštatovať, že dočasné prekrytie dolného hradu neexistuje, takže je to v stave ako po požiari, len tentokrát to nebol oheň, ale vietor," uviedol Rybecký. Prekrytie na Rákociho kaplnke utrpelo podľa neho škody zhruba na 20 percent.

"Je tu problém, že keď začne pršať, tak to premokne až do miestností, takže musíme veľmi rýchlo nájsť riešenie, aby sa to v najbližších dňoch dostalo do stavu, kedy nebude prichádzať k ďalšej devastácii tejto časti národnej kultúrnej pamiatky," konštatoval ďalej Rybecký.


Na dolnom hrade víchor strhol podľa neho jednoduchšiu konštrukciu s fóliou, na kaplnke došlo k poškodeniu aj napriek dokonalejšiemu debneniu.

Na odstraňovaní škôd sa pracuje od piatku. Podrobnejšie informácie má SNM poskytnúť v pondelok 6. mája.

Hrad Krásna Hôrka rekonštruujú po požiari z marca 2012. Plamene vtedy zasiahli strechu celého hradu a časť zariadenia.