Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Slovenská národná galéria pozýva na festival Konvergencie

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Vladimír Benko

Festival zároveň ponúka nové a podnetné zážitky presahujúce hudbu. Aktuálne to organizátori podčiarkli aj voľbou priestorov, v ktorom festival prebieha.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. februára (TASR) - Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie prináša v zimnej edícii 25. ročníka komornú hudbu geniálneho skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta v interpretácii zahraničných i slovenských umelcov s hlavným hosťom, fínskym klaviristom, dirigentom a skladateľom Ollim Mustonenom.

Festival zároveň ponúka nové a podnetné zážitky presahujúce hudbu. Aktuálne to organizátori podčiarkli aj voľbou priestorov, v ktorom festival prebieha. Návštevníci Konvergencií v Slovenskej národnej galérie (SNG) sa tak napríklad pred piatkovým koncertom dozvedia viac o tvorbe maliara Franza Antona Palka alebo si môžu pozrieť stálu expozíciu Moderna.

Festival avizuje, že na prehliadke stálej expozície Moderna, sledujúcej príbeh slovenského výtvarného umenia od konca 19. storočia až po rok 1948, sa môžu návštevníci Konvergencií zúčastniť v sobotu 24. februára v sprievode kurátorky Kataríny Beňovej. V sobotu môžu deti stráviť čas v Kreatívnom ateliéri SNG, kým ich rodičia navštívia koncert.

"Mozarta často označujú ako zázračné dieťa. Spevohru Bastien a Bastienka vytvoril už ako 12-ročný," pripomína festival. Príbeh lásky, v ktorom vystupuje mládenec Bastien, krásna pastierka Bastienka či čarodejník, prinesú Konvergencie nielen deťom, ale aj ich rodičom v naštudovaní dirigenta Daniela Simandla, sólistov (A. Vancel, D. Mičíková, J. Pehal, F. Koiš) a súboru Il Cuore Barocco v nedeľu 25. februára dopoludnia.