Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Jane Austenová zomrela pred 195 rokmi, jej knihy vychádzajú aj dnes

Jane Austinová Pýcha a predsudok Foto: TASR/book.review.sk

Román Pýcha a predsudok od Jane Austinovej je jeden z najpopulárnejších románov anglickej literatúry.

Winchester/Bratislava 18. júla (TASR) - Anglická spisovateľka Jane Austenová zomrela pred 195 rokmi 18. júla. Jej najznámejším dielom je román Pýcha a predsudok (Pride and Prejudice), bolo aj sfilmované. Je zakladateľkou rodinného románu.

Spisovateľka Jane Austenová sa narodila 16. decembra 1775 v anglickom Steventone, pochádzala z rodiny duchovného. Vyrastala v  kreatívnom rodinnom prostredí s veľa deťmi, v ktorom sa napríklad pripravovali produkcie divadelných hier alebo vlastné dramatizácie príbehov. Mohla sa tiež plne venovať svojej čitateľskej vášni. Sám otec povzbudzoval svoju nesporne talentovanú dcéru v jej spisovateľských začiatkoch.

Neskôr žila Jane Austenová, ktorá odmietla jedinú známu ponuku na sobáš, so svojou sestrou na juhu Anglicka. Venovala sa tvorbe, dokonca aj keď ju v roku 1816 prikvačila choroba, neprestala písať. Čiastočne to bolo vynútené aj neradostnou finančnou situáciou rodiny. Onedlho bolo jej utajované ochorenie zjavné aj príbuzným, každý pohyb bol pre spisovateľku utrpením. V apríli 1817 už ostala na lôžku a 18. júla 1817 vo Winchesteri vo veku 41 rokov napriek starostlivosti lekárov skonala.

Najpopulárnejší román

Originálna verzia románu Pýcha a Predsudok vznikla v rokoch 1796-1797 pod názvom First Impressions a mal formu listov. Prvý raz ho vydali pod názvom Pride and Prejudice v roku 1813. Román je pokladaný za jeden z najpopulárnejších románov anglickej literatúry vôbec. Hlavnými postavami sú mladá, dôvtipná a citlivá Elizabeth Bennetová stelesňujúca samu autorku a inteligentný, ale neprístupný, navonok necitlivý Fitzwilliam Darcy.

Román opisuje, ako obaja hrdinovia postupne prekonávajú svoju pýchu a zbavujú sa predsudkov, ktoré bez toho, aby o tom sami vedeli, prekonáva predovšetkým ich vzájomná osudová láska. Keď bol v roku 1995 odvysielaný na BBC televízny seriál Pýcha a predsudok podľa tohto klasického románu, vyvolal zvýšenú vlnu záujmu o tradičný druh bielizne, ženský korzet a jedna britská odevná firma konštatovala, že bola nútená prijať na ich výrobu ďalších zamestnancov.

Prvé vydanie románu Pýcha a predsudok nájdené náhodou na jednom škótskom hrade v Ayrshire vydražili v roku 2002 v škótskom aukčnom dome Lyon and Turnbull za rekordnú sumu 62.500 amerických dolárov.

Knihu Pýchu a predsudok od Jane Austenovej označil v roku 2004 v britskej ankete najvášnivejších čitateľov takmer každý respondent za svoju najobľúbenejšiu knihu. Román bodoval aj v roku 2003, keď sa dostal na druhú priečku v prieskume televíznej a rozhlasovej stanice BBC o najobľúbenejší britský román.

Austinovej podobizeň

Jediný známy portrét Jane Austenovej bol daný v apríli 2007 do dražby v americkom New Yorku. V roku 1948 síce odborník na Jane Austenovú odmietol autenticitu jej portrétu kvôli štýlu oblečenia nezodpovedajúcemu dobe, v ktorej Austenová žila, Henry Rice, priamy potomok šiestej generácie rodinných príslušníkov spisovateľky a jeho rodina však nikdy nepochybovali, že živé dievča na draženom obraze, oblečené v dlhých bielych šatách so slnečníkom v ruke je ich predok.

Zachovaný rukopis

Nedokončený rukopis románu s názvom The Watsons (Watsonovci) známej anglickej spisovateľky Jane Austenovej vydražili v júli 2011 na aukcii v Londýne za 993.250 libier (1,1 milióna eur). Nedokončený román napísala autorka okolo roku 1804, v ranom období svojej tvorby, publikovaný však bol až po jej smrti. Je vôbec najstarším zachovaným rukopisom Austenovej románu. Dielo je sondou do života štyroch sestier, dcér ovdoveného duchovného. Autorka v rukopise vlastnoručne urobila množstvo opráv, čo poskytlo cenný pohľad do procesu jej tvorby.

Ďalšími románmi spisovateľky sú napríklad Rozum a cit (Sense & Sensibility, 1811), Mansfield Park (1814), Emma (1815), Northangerské opátstvo (Northanger Abbey, 1817), Persuasion (Presviedčanie, 1817).

Premiéru klasickej inscenácie románu Pýcha a predsudok uviedli v marci 2012 v nitrianskom Divadle Andreja Bagara.


zdroje: http://www.janeausten.org, www.gorila.sk