Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

J. Pecháček uvedie na MFF Febiofest Bratislava nový film B. Slámu Such

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Kolekciu žánrových filmov dopĺňajú tri dokumenty.

Bratislava 16. februára (TASR) - Tvárou Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Febiofest Bratislava (13. - 19. 3.) bude herečka Judit Pecháček. Niekoľkonásobná držiteľka ocenenia Slnko v sieti uvedie počas festivalu aj premiéru filmovej novinky Bohdana Slámu Sucho, do ktorej ju režisér obsadil. "Je pre mňa veľkou cťou byť patrónkou tohtoročného festivalu Febiofest Bratislava. Na oslovenie od organizátorov som bez váhania kývla, pretože tento festival považujem za mimoriadne kvalitný a dôležitý," uviedla Pecháček k 31. MFF Febiofest Bratislava, ktorý sa uskutoční v zrekonštruovaných priestoroch kina Lumiére.

Súčasťou festivalu, ktorý organizuje Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) spolu so Slovenským filmovým ústavom, je sekcia V strede Európy. Do súťaže dlhometrážnych filmov sa mohli zapojiť snímky z krajín V4, Rakúska a Ukrajiny. "Súťaž je rôznorodá rovnako ako stredoeurópsky región, z ktorého snímky pochádzajú. Tento rok by sme mohli povedať, že je najmä v znamení žánrového filmu," hovorí riaditeľ festivalu Ondrej Starinský.

Poľsko v súťaži bude reprezentovať triler Skrytá sieť, v ktorom sa investigatívna novinárka snaží objasniť nejasné okolnosti úmrtia známeho televízneho moderátora. "Kriminálnym trilerom by sa dal nazvať aj český film nakrútený na motívy neslávne známych sériových vrahov dôchodcov Manželia Stodolovci," približuje ASFK dielo dokumentaristu Petra Hátleho, ktoré "sa vymyká estetike súčasného českého mainstreamového filmu". "Petr Hátle urobil so svojím kreatívnym tímom veľmi odvážny a surový debut a ja som veľmi rád, že mohol vzniknúť aj v slovenskej koprodukcii," dodáva producent Jakub Viktorín. Česko-slovenskú kinematografiu bude na festivale zastupovať Prišla v noci. Komediálny horor, aktuálne osemkrát nominovaný na Českého leva, poukazuje na to, aké dôsledky môže mať prisťahovanie sa svokry k manželskému páru do bytu. V programe je aj ukrajinská životopisná dráma Kyslíková stanica odohrávajúca sa začiatkom 80. rokov v Sovietskom zväze. "Sleduje príbeh známeho ľudskoprávneho aktivistu a lídra krymských Tatárov Mustafu Džemileva vyhnaného na Sibír pre jeho politické presvedčenie," približuje ASFK.

Kolekciu žánrových filmov dopĺňajú tri dokumenty. Tragikomický nádych má maďarská snímka Na návšteve u Šťasteny o staršom manželskom páre, ktorý vyhrá dvojmiliónový jackpot. Febiofest Bratislava premietne aj česko-slovenský intímny dokumentárny portrét Chýbanie pôvodom slovenského konceptuálneho umelca Jána Mančušku. Archív budúcnosti prinesie zákulisie jedného z najväčších prírodovedeckých múzeí na svete Naturhistorisches Museum vo Viedni.