Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Hviezdoslavovo námestie v Bratislave prezentuje to naj z Foto roka

Víťazná fotografia Zuzany Pustaiovej v súťaži Foto roka. Foto: Zuzana Pustaiová

Víťazná fotografia Zuzany Pustaiovej je zo série, v ktorej autorka láskavo komentuje život na Slovensku.

Bratislava 6. septembra (TASR) – Šiesty ročník súťaže Foto roka pre mladých fotografov do 35 rokov vyhrala Zuzana Pustaiová pred Danielom Laurincom a treťou ocenenou sa stala Deana Kolenčíková. Ich fotografie aj výber z ďalších najlepších je na výstave medzi stromami na Hviezdoslavovom námestí v centre Bratislavy.

"Víťazná fotografia Zuzany Pustaiovej je zo série, v ktorej autorka láskavo komentuje život na Slovensku vyobrazením vlastných starých rodičov ako fiktívnych cestovateľov. Séria komentuje aktuálnu situáciu, keď nie každému sa darí plniť si životné sny. Ocenili sme odvahu autorky, jej spôsob uchopenia témy, ktorý búra stereotypy a je zábavný a optimistický," zdôvodnil predseda poroty Stefan Bremer z Fínska.

Na druhom mieste fotografia zo série 15 minút zobrazuje ľudí v Keni čakajúcich na výsledok svojho HIV testu v nemocnici postavenej s pomocou Slovenska. Téma zobrazuje výsostne globálny a sociálny problém, uchopená je však netradičným spôsobom. Fotografia zachytáva veľmi krehký moment rozhodnutia medzi životom a smrťou. Ocenená snímka za tretie miesto kombinuje realitu s absurditou. Podľa poroty jej autorka prejavila vnímavosť a talent pre zachytenie situácie. Prejavila sa ako dobrá pozorovateľka, ktorej nechýba zmysel pre humor. Cenný je aj autorkin láskavý nadhľad nad realitou, ktorá je sama osebe vtipná až bizarná. Zobrazuje na jednej strane ukotvenie v hlbokej tradícii, no na druhej moderné až gýčovité vplyvy globálnej éry.

Súťaž organizuje Nadácia VÚB vždy s určitou témou, na ktorú môžu autori reagovať fotosériou. Tohtoročná téma Príbeh v obraze prilákala 235 fotografov. Porota, ktorej zloženie sa každý rok mení, vyberala z tisícky prihlásených súťažných prác tri najlepšie. Okrem Bremera v nej bol Peter Puklus z Maďarska i dvaja slovenskí fotografi Andrej Bán a Martin Kollár. Traja víťazi získali finančnú odmenu v celkovej výške 10.000 eur od Nadácie VÚB.

Informácie o súťaži Foto roka sú na internetovej stránke www.fotoroka.sk.