Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Herec a divadelný režisér Peter Rašev pôsobil v Košiciach

Peter Rašev Foto: Repro TASR

Dnes by oslávil svoje 60. narodeniny.

Prešov/Bratislava 6. augusta (TASR) - Herec a divadelný režisér Peter Rašev bol dlhoročným členom Štátneho divadla v Košiciach, zakladateľom a riaditeľom Staromestského divadla v Košiciach. Dnes by oslávil svoje 60. narodeniny.

Stvárnil množstvo výrazných postáv zo svetovej tvorby: Hamleta, Dona Juana, Cyrana..., mal hudobné a pohybové nadanie, ktoré uplatnil v množstve muzikálov. Jeho zamatový hlas znel často v rozhlasových hrách, dabingu i v televíznych dokumentárnych filmoch.

Peter Rašev sa narodil 6. augusta 1952 v Prešove v mnohodetnej rodine. Mal sedem bratov a sestru-dvojča. Ako jediný z nich sa vydal na umeleckú dráhu. Po skončení strednej školy začínal ako elév v operete prešovského Divadla Jonáša Záborského a keď ho na druhý pokus prijali na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave, školu skončil ako talentovaný študent s červeným diplomom. V roku 1978 nastúpil spolu s manželkou do Štátneho divadla v Košiciach, kde s menšími prestávkami pôsobil až do nástupu na invalidný dôchodok.

Pracoval aj ako režisér v dabingu

Po diagnostikovaní zákernej choroby pracoval už iba ako režisér v dabingu a aj za túto prácu získal profesionálne ocenenie. Košičania ho poznali aj ako tribúna zamatovej revolúcie a poslanca Federálneho zhromaždenia (FZ).

Herectvo a divadlo boli jeho láskou

V posledných rokoch bol tiež dramatickým autorom viacerých divadelných hier, ktoré uviedlo košické Staromestské divadlo. Herectvo a divadlo boli jeho láskou, rovnako ako umelecky zameraná rodina – manželka Ľuba Blaškovičová a dcéry Kristína a Katarína.

Po ťažkej chorobe zomrel 12. júna 2008 vo Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach vo veku nedožitých 56 rokov.