Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Kultúra

Herec František Výrostko oslavuje 70 rokov. Martinu je verný dodnes

Na snímke herci vľavo Ján Kožuch a František Výrostko počas skúšky v martinskom divadle dňa 19. januára 2016. Foto: TASR/Erika Ďurčová

František Výrostko je telom i dušou zrastený predovšetkým s divadlom. Na javisku dokáže byť komický i tragický.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Buzice/Bratislava 14. mája (TASR) - Má za sebou množstvo rozhlasových, filmových, televíznych a divadelných úloh. Detskí diváci si ho v druhej polovici 80. rokov obľúbili ako moderátora v Slovenskej televízii po boku bábky Kuka. Svoj profesionálny umelecký život však spojil najmä s martinským divadlom.

V utorok 14. mája bude mať slovenský herec, pedagóg a stálica slovenského dabingu František Výrostko 70 rokov.

František Výrostko sa narodil 14. mája 1954 v obci Buzice (od roku 1960 miestna časť obce Valaliky) pri Košiciach. Pochádza z veľkej gazdovskej rodiny, ale najviac ho to už v detstve ťahalo k umeniu. Po úspechu na celoslovenskej súťaži v Šuranoch, kde získal cenu za najlepší herecký výkon v Palárikovom Drotárovi, sa v roku 1972 prihlásil na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Vzápätí po skončení vysokej školy viedli jeho kroky do Martina, tamojšiemu divadlu zostal verný dodnes. Najskôr, v roku 1976, nastúpil ako herec v Divadle SNP, ktoré sa v roku 1999 premenovalo na Slovenské komorné divadlo (SKD). Od januára 2008 do decembra 2020 stál na čele SKD, ktoré už takmer dve desiatky rokov organizuje nesúťažný divadelný festival Dotyky a spojenia - najväčšiu a najreprezentatívnejšiu prehliadku tvorby divadiel pôsobiacich na Slovensku.

František Výrostko je telom i dušou zrastený predovšetkým s divadlom. Na javisku dokáže byť komický i tragický. Režiséri často využívali jeho veľmi dobrú hereckú pohybovú zložku, spev aj tanec - v inscenáciách jazdil na jednokolesovom bicykli, chodil na cirkusovej guli, predvádzal kúzla a ekvilibristiky s kartami a podobne.

Na archívnej snímke zľava režisér Marián Pecko, dramatička Iveta Škripková (píše pod menom Iveta Horváthová), riaditeľ Slovenského komorného divadla v Martine František Výrostko a dramaturgička Monika Michnová získali cenu Bratislavského diváka a cenu Grand prix festivalu na odozdávaní cien Nová dráma 2017 v štúdiu Slovenského národného divadla, 14. mája 2017 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Z množstva postáv, ktoré stvárnil možno spomenúť Ferdinanda v Schillerovej tragédii Úklady a láska, doktora Ľvova v Čechovovom Ivanovovi, Mesrina v Marivauxových Dotykoch a spojeniach, vidiečana Charlesa v inscenácii Don(a) Juan(a) alebo Tartuffa vo voľnom spracovaní rovnomennej hry pod režijnou taktovkou Romana Poláka uvádzanej v martinskom divadle pod názvom Striptíz Tartuffe (2002), za stvárnenie ktorého dostal Cenu Literárneho fondu.

Aj v súčasnosti možno umelca vidieť na doskách martinského divadla napríklad v inscenáciách Doma - všade - dobre - najlepšie, Bačova žena, Sen noci svätojánskej alebo v autorskom divadelnom projekte Zem pamätá venovanom Karolovi Duchoňovi či v monodráme Kontrabas, v ktorej hrá spolu so svojím synom Františkom Výrostkom ml.

Spolupracoval aj s inými divadlami - v Slovenskom národnom divadle (SND) sa predstavil v kultovom muzikáli Na skle maľované. Po rokoch sa v tomto muzikáli predstavil ako rozprávač aj na bratislavskej Novej scéne v režijnom naštudovaní Jána Ďurovčíka.

Popri divadle mohli diváci vidieť Františka Výrostka tiež na filmovom plátne či televíznych obrazovkách. Zahral si napríklad vo filmoch Tri svadby (1979), Vták nociar (1981), Tretí šarkan (1985), Návrat (1985), Sluha dvoch pánov (1991), Ticho (2005), či v rozprávke Zázračný nos (2016). Z televíznych seriálov to boli Chlap v dome (1986), Kriminálka Staré Mesto (2010), Búrlivé víno (2013), Kolonáda (2014) a ZOO (2016).

Najväčšou detskou celebritou osemdesiatych rokov bola na Slovensku handrová bábka strapatého Kuka. A práve moderovanie nezabudnuteľnej nedeľnej relácie Od Kuka do Kuka v Slovenskej televízii prinieslo Franitiškovi Výrostkovi obrovskú popularitu. Po boku Kuka sa prvýkrát objavil v roku 1987 a na takmer štyri roky sa stali nerozlučnými kamarátmi.

Od roku 1999 pôsobí František Výrostko ako pedagóg na Fakulte dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici, kde je od roku 1993 vedúcim Katedry herectva.



Zdroj: https://fdu.aku.sk/sk/fakulta/ludia2/81-zamestnanci-katedry-herectva/418-doc-mgr-art-frantisek-vyrostko.html, https://www.skdmartin.sk/umelecky-subor