Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Filmový klub v Banskej Bystrici oslavuje 60. výročie vzniku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Najbližšia projekcia bude 26. februára, keď filmový klub premietne premiérovú španielsku komediálnu snímku Mamacruz.

Banská Bystrica 25. februára (TASR) - Filmový klub v Banskej Bystrici, ktorý sa návštevnosťou zaraďuje medzi najúspešnejšie na Slovensku, si v tomto roku pripomína 60. výročie svojho založenia. Jeho členská základňa patrí po bratislavskom publiku stále medzi tie najsilnejšie, o čom svedčia aj viaceré ocenenia. TASR o tom informoval vedúci pracovník vydavateľstva Literárna bašta Slavo Sochor s tým, že vznik klubu si v týchto dňoch pripomenuli verní "klubisti" slávnostným spomienkovo-hudobným večerom v kinosále Múzea SNP.

Filmový klub začal písať svoju históriu v meste pod Urpínom vo februári 1964, keď bol v bývalom kine Hviezda zvolený jeho prvý prípravný výbor. "Ešte v prvom roku existencie úspešne premietol 30 predstavení, na ktoré sa prišlo pozrieť spolu viac než 4500 divákov. Úplne prvým filmom bol Krížnik Potemkin. V prvých troch desaťročiach klub viedol prevažne Ivan Školuda st. a v porevolučných rokoch jeho aktuálny predseda Ivan Polóny," priblížil Sochor.

Banskobystrický filmový klub sídli od roku 2012 v Múzeu SNP, ale za 60 rokov svojej existencie vystriedal viacero kinosál, či už to bolo niekdajšie kino Korzo, alebo Artkino v Dome kultúry. Verní diváci si k nemu našli cestu kamkoľvek, dokonca aj v období, keď niekoľko mesiacov provizórne premietal v aule terajšej Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela.

Predseda klubu Polóny dvakrát prevzal výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov, naposledy za rok 2013, a v roku 2014 pri príležitosti 50. výročia i Cenu mesta Banská Bystrica.

Najbližšia projekcia bude 26. februára, keď filmový klub premietne premiérovú španielsku komediálnu snímku Mamacruz.