Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Český film Poupata si odniesol cenu z USA

Ilustračné foto Foto: TASR – Martin Palkovič

Na Medzinárodnom filmovom festivale v americkom Chicagu získal Strieborného Huga.

Chicago/Praha 20. októbra (TASR) - Filmová dráma českého filmára Zdeňka Jiráského Poupata získala na 47. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v americkom Chicagu Strieborného Huga. Informovala o tom dnes agentúra Mediafax s odvolaním sa na hovorkyňu snímky Helenu Hejčovú.

Český film ocenili v súťažnej sekcii debutov a druhých filmov s názvom New Director Competition.

Ide o film, ktorý popri štyroch Českých levoch, vrátane ceny za najlepší film, ocenili nedávno aj na najvýznamnejšom filmovom festivale Ázie v juhokórejskom Pusane.

Podujatie uzavrie snímka Flight

Najstaršie festivalové podujatie na severoamerickom kontinente sa v tomto roku začalo 11. a potrvá do 25. októbra. Uzavrie ho projekcia snímky Flight, ktorú nakrútil chicagský rodák Robert Zemeckis s Denzelom Washingtonom v hlavnej úlohe.

Hlavnú trofej Zlatého Huga v kategórii celovečerných hraných filmov udelili francúzsko-nemeckej koprodukčnej snímke Holy Motors francúzskeho filmára Leosa Caraxa.

Rovnaké ocenenie v kategórii New Director Competition patrí maďarskej snímke A vizsga (Skúška) režiséra Pétera Bergendyho.

Strieborných Hugov za najlepšie herecké výkony si odnášajú Denis Lavant v mužskej kategórii za kreáciu vo filme Holy Motors a Ulla Skogová za účinkovanie v snímke švédskeho režiséra Jana Troella Dom över död man s anglickým distribučným názvom The Last Sentence, vyplýva z informácií na webovej stránke festivalu.