Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Kultúra

Festival v Košiciach hostí neprofesionálne komorné telesá detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Festivalu by sa malo zúčastniť 26 komorných telies z 13 umeleckých škôl na Slovensku.

Košice 17. mája (TASR) - Desiatky mladých hudobníkov zo základných umeleckých škôl (ZUŠ) z celého Slovenska sa v piatok stretávajú na druhom ročníku Festivalu malých komorných telies Košice. Zámerom súťažnej prehliadky neprofesionálnych komorných telies detí a mládeže je prezentovať umeleckú činnosť ZUŠ. TASR o tom informoval zástupca Spojenej školy sv. košických mučeníkov pre ZUŠ Igor Dohovič.

"Komorné zoskupenia poskytujú deťom a mládeži možnosť rozvíjať hru na nástroji, stretávať sa a spoločne muzicírovať, a tak plnohodnotne a efektívne využívať voľný čas. Vytvárajú si tým pozitívny vzťah ku komornej hudbe a nekomerčnému hudobnému umeniu," uviedol. Ako dodala autorka myšlienky festivalu Slávka Pacholská, festival zároveň ponúka možnosť vymieňať si svoje skúsenosti v oblasti hudby a nadviazať spoluprácu s inými hudobnými školami, ale aj prezentovať prácu neprofesionálnych hudobných telies verejnosti.

Festivalu by sa malo zúčastniť 26 komorných telies z 13 umeleckých škôl na Slovensku. Súťažiť budú v kategóriách duo až noneto a malý súbor, ktoré budú rozdelené podľa veku. Novinkou je kategória pre učiteľov, ktorá podľa Dohoviča nabáda pedagógov udržiavať sa v aktívnej umeleckej činnosti.

V programe festivalu je aj spoločný workshop a v sobotu (18. 5.) je naplánovaný i vzdelávací seminár hry na flautu.