Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Febiofest 2012 otvorí Agnieszka Holland s filmom V tme

Ilustračné foto Foto: TASR

Film V tme uvedie tohoročný Febiofest v rámci profilovej sekcie venovanej významnej európskej tvorkyni, ktorá na Slovensku realizovala podľa scenára Evy Borušovičovej koprodukčný film Jánošík.

Bratislava 14. marca (TASR) - Febiofest 2012 - 19. Medzinárodnú prehliadku filmu, televízie a videa slávnostne otvorí 29. marca najnovšia snímka Agnieszky Holland V tme. Svetová režisérka poľského pôvodu príde osobne do Bratislavy predstaviť svoje dielo nominované na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. TASR o tom informovala Eva Rebollo z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK).

Film V tme (W ciemności, 2011) uvedie tohoročný Febiofest v rámci profilovej sekcie venovanej významnej európskej tvorkyni, ktorá na Slovensku realizovala podľa scenára Evy Borušovičovej koprodukčný film Jánošík. Pravdivá história (2009). Na vzniku snímky sa výraznou mierou podieľala aj režisérkina dcéra Kasia Adamik.

V profilovej sekcii uvidia diváci spolu sedem titulov z dielne Agnieszky Holland, ktorá si počas slávnostného večera Febiofestu 2012 prevezme Výročnú cenu ASFK za prínos svetovej kinematografii.

Agnieszka Holland v roku 1971 absolvovala štúdium réžie na pražskej FAMU. Začínala ako divadelná režisérka v Gorce a v Krakove a spolupracovala na filmoch svojho manžela L. Adamika. V roku 1973 sa ako asistentka réžie zúčastnila na nakrúcaní filmu Iluminácia (r. Krzyszof Zanussi), neskôr spolupracovala aj s ďalšími významnými poľskými režisérmi.

Okrem iných s Andrzejom Wajdom (napr. na scenári k filmu Danton, 1982) či s Krzysztofom Kieslowským (napr. ako autorka námetu k filmu Tri farby: Modrá, 1993). Ako režisérka na seba upozornila už svojím debutom Provinční herci (1979) a na prelome 70. a 80. rokov vytvorila viacero sociálno-kritických diel, ktoré patria k prúdu tzv. filmu morálneho nepokoja. Holland patrí k tvorcom, ktorým sa podarilo presadiť aj mimo rodnej vlasti. V súčasnosti žije a pôsobí najmä v USA a vo Francúzsku.