Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Židovské transporty symbolicky pripomenie projekt s divadelným vlakom

Foto: TASR/František Iván

Vlak Lustig je symbolickou pripomienkou nacistických transportov, ktoré v období druhej svetovej vojny križovali Európu v rámci tzv. konečného riešenia židovskej otázky.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Slovenské železničné stanice budú od 20. do 27. augusta hostiť divadelný projekt Vlak Lustig aneb Vlak naděje. J

e súčasťou XIV. ročníka festivalu židovskej kultúry Devět bran 2013 pripravovaný v spolupráci s Českým centrom v Bratislave. Podujatie sa koná pod záštitou prezidentov oboch krajín Miloša Zemana a Ivana Gašparoviča.

Hlavným mottom tohtoročného projektu je slovenská židovská kultúra. Vlak Lustig je symbolickou pripomienkou nacistických transportov, ktoré v období druhej svetovej vojny križovali Európu v rámci tzv. konečného riešenia židovskej otázky. V transportoch a následne v koncentračných táboroch vyhasli životy šiestich miliónov židovských obyvateľov.

Postupne v Žiline, Poprade, Prešove, Košiciach, Banskej Bystrici a záverečné tri dni (25.-27. 8.) v Bratislave bude divadelné predstavenie Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Podľa literárnej predlohy českého autora Arnošta Lustiga sa uskutoční v špeciálne upravenom divadelnom vlaku na perónoch staníc. Inscenáciu naštudovali herci pražského Divadla pod Palmovkou pod režijným vedením svojho riaditeľa Petra Kracíka. Predstavia sa herci Radek Zima, Radek Valenta, Anna Stropnická, Rudolf Jelínek, René Přibil, Ivan Jiřík a mnohí ďalší. Návštevníci uvidia aj výstavu z Vojenského historického ústavu pod názvom Akce: Důvěrné Izrael, ktorá približuje jednu z najzaujímavejších kapitol v histórii česko-izraelských vzťahov. V Bratislave bude aj koncert skupiny Menorah.

Česko - slovenský projekt Vlak Lustig 2013 nadväzuje na úspešné skúsenosti z minulého roka, keď ho na staniciach 14 krajských miest Českej republiky navštívilo okolo 5000 ľudí. Dve predstavenia sa konali aj na poľských staniciach v Krakove a Osvienčime.

"Divadelné predstavenie a koncerty sa začnú vždy o 20. hodine. Výstava a filmové projekcie v sprievodných vagónoch budú záujemcom prístupné od 15. hodiny. Odborná prednáška na tému Arménska genocída bude o 19. hodine. Bezplatné vstupenky sa budú vydávať vo Vlaku Lustig 30 minút pred začiatkom predstavenia," uviedla pre TASR Petra Darovcova z Českého centra v Bratislave.