Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Divadlo Malá scéna STU uvedie premiéru inscenácie Mizantrop

Tlačová konferencia divadla Malá scéna STU k premiére hry Mizantrop, vľavo režisér Dano Junas. Foto: TASR/Michal Svítok

Miestom deja inscenácie režiséra Dana Junasa je luxusná horská chata, kde sa koná teambuildingový víkend poprednej bratislavskej reklamnej a PR agentúry.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Bratislavské Divadlo Malá scéna STU pripravuje prvú premiéru v novej sezóne, bude ňou jedna z najslávnejších Moliérových komédií Mizantrop. Tvorcovia na čele s režisérom Danom Junasom sa rozhodli pre inscenovanie v súčasnom prevedení.

„Ten nápad, ako uvádzať túto známu Moliérovu hru v modernej forme vznikol v brnianskom divadle Buranteatr, my sme ju prevzali, obsah sme zanechali, ale sme ju priblížili formou neveršovanou súčasnému divákovi,“ uviedol pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami Junas, ktorý v brnianskej inscenácii účinkuje.

Otrokyňa krásy

Problémy postáv Moliérovho Mizantropa sú veľmi blízke aj v súčasnej dobe. Miestom deja inscenácie je luxusná horská chata, prebudovaná z pôvodnej ROH zotavovne, kde sa koná teambuildingový víkend poprednej bratislavskej reklamnej a PR agentúry. Mal by sa odohrávať hlavne v teréne, preveriť psychickú i fyzickú kondíciu zúčastnených a nechať ich, aby si užili zasneženú krajinu a zimné športy.

Herec Štefan Martinovič na tlačovej konferencii divadla Malá scéna STU.
Foto: TASR/Michal Svítok
Miesto snehu však prší a tak sa deje iba minimálny záložný program, teda bazén, sauna, pingpong a nuda v hotelovom bare. Alcest, známy umelecký fotograf, je človek, ktorý túto spoločnosť vidí ako pokryteckú, falošnú, zbožňujúcu nepravé idoly, skorumpovanú a vyprázdnenú. To je pocit, ku ktorému inteligentný a citlivý človek nemá ďaleko v žiadnej dobe. Alcest si svoj dojem nenecháva pre seba, neváha svoj názor vmiesť okoliu do tváre.

Jeho najlepší priateľ, Filint, je naopak človek, ktorý spokojne v onej spoločnosti existuje. Nie je z nej nadšený, uvedomuje si jej problémy, ale nechce ísť hlavou proti múru, popáliť si prsty. Je tu ešte Celimena, krásna, inteligentná, úspešná, obľúbená žena s jedným nedostatkom – úspech a obdiv dosahuje tým, že vyjde so všetkými, každému zalichotí, po každom hodí očkom, s každým ohovorí niekoho ďalšieho. Až sa stáva tak trochu otrokyňou svojej krásy, svojho úspechu. Táto ústredná trojica postáv sa vidí nejednoznačná, jej vzťahy hlboké a zložité, nastoľujú skôr otázky, ako dávajú odpovede.

Vzťahy v inom šate

Premiéra inscenácie Buranteater, J. B. P.Moliére: Mizantrop sa uskutoční 9. novembra. Režisér a zároveň autor hudby je Dano Junas, dramaturg Anton Korenči, scénu a kostýmy vytvorila Zuzana Přidalová. Účinkujú Marián Labuda ml. (Alcest), Štefan Martinovič (Filint), Dano Junas (Oront), Danica Matušová (Celiméra), Andrea Vozárová (Arsinoe), Marianna Pružinská (Elianta), Gabriel Tóth (Klitander) a Martin Madej (Akast).

„Téma 17. storočia s dneškom má spoločné vlastne všetko, pretože vzťahy, ktoré boli vtedy, sú aj dnes, len sú v inom šate. Povedal by som, že sú ešte komplikovanejšie, že tú rozmanitosť všetkých tých úskalí intríg, ktoré boli za obdobia Moliéra, sú podľa mňa dnes ešte vo väčšom množstve, ešte rafinovanejšie a prefíkanejšie, než boli vtedy. Doba je rýchla a technické vymoženosti ponúkajú ďalšie negatívne veci, ktoré z toho vyplývajú. Forma inscenácie je zvolená tak, aby sme čo najviac priblížili dielo Moliéra dnešnému človeku, aby pochopil, o čo išlo a o čo stále ide,“ doplnil pre TASR režisér Dano Junas.