Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

VIDEO:Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie inscenáciu Čakanie na Godota

Na snímke postavy hry, zľava Lucky (Jozef Pantlikáš), Pozzo (Jevgenij Libezňuk), Vladimír (Vasiľ Rusiňák) a Estragon (Jozef Tkáč) počas skúšky pred premiérou tragikomédie Čakanie na Godota v Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove 14. februára 2024. Foto: TASR Veronika Mihaliková

Vasiľ Rusiňák stvárni postavu Vladimíra a Jozef Tkáč Estragona. Ďalšími účinkujúcimi v inscenácii sú Jozef Pantlikáš, Jevgenij Libezňuk a Zdenka Kvasková.

Prešov 14. februára (TASR) - Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove uvedie v piatok (16. 2.) premiéru inscenácie Čakanie na Godota od Samuela Becketta. Hosťujúcim režisérom hry je Rastislav Ballek, ktorý na javisku DAD v rokoch 2001 až 2008 režíroval dovedna osem predstavení.

"Vrátil som sa, tento súbor poznám, a tak vo vzťahu k nemu panuje u mňa mierny sentiment," poznamenal. Riaditeľ DAD Marián Marko doplnil, že s Ballekom chceli už aj skôr spolupracovať. "Hľadali sme možnosti a podarilo sa nájsť voľné okno v režisérovom kalendári. Zvykáme si na to, že je ťažké odchytiť dobrých režisérov," povedal.

"Beckettova hra je výbornou príležitosťou ilustrovať spomínaný vzťah medzi hercom a postavou na príklade Vasiľa Rusiňáka a Jozefa Tkáča. Táto súvislosť tu existuje, preto podľa mňa pôjde o neobyčajnú inscenáciu, neobyčajné okolnosti jej vzniku," povedal Ballek.



Text pôvodiny vyšiel v roku 1952 pod názvom En attendant Godot a jej autor, írsky spisovateľ Samuel Beckett (1906 - 1989), sa stal laureátom Nobelovej ceny za literatúru za rok 1969. Marko k tomu dodal, že autorské práva neboli pre DAD také drahé, aby sa nedali finančne zvládnuť.

Vasiľ Rusiňák stvárni postavu Vladimíra a Jozef Tkáč Estragona. Ďalšími účinkujúcimi v inscenácii sú Jozef Pantlikáš, Jevgenij Libezňuk a Zdenka Kvasková. Scéna a kostýmy sú dielom hosťujúcej Kataríny Holkovej. "Poprosil som ju, aby kulisy boli tak urobené, aby sa zmestili do každého prostredia, v ktorom na zájazdoch hráme," poznamenal Marko s tým, aby mohli hrať v jeho rodnej obci Palota v okrese Medzilaborce i vo Viedni.

Inscenácia je prvou premiérou DAD v kalendárnom roku 2024. Autorom prekladu do rusínčiny je Valerij Kupka za asistencie Eleny Flaškovej. Hra je v 78. sezóne, vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom Ukrajinské národné divadlo v Prešove, v poradí 397. premiérou. Na jej realizáciu DAD dostalo dotáciu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR od komisie pre rusínsku kultúru.