Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Depeche Mode začnú turné v Tel Avive, prídu i do Bratislavy

Depeche Mode Foto: TASR/AP Photo

Kapela oznámila svetové turné na dnešnej tlačovej konferencii v Paríži.

Paríž 23. októbra (TASR) - Britská priekopnícka synthypopová skupina Depeche Mode plánuje v roku 2013 svetové turné, ktoré bude nasledovať po vydaní nového, ešte nepomenovaného albumu. V rámci európskej časti turné odohrá kapela koncert 25. mája aj na Slovensku, na futbalovom štadióne Interu v Bratislave.

Kapela oznámila svetové turné na dnešnej tlačovej konferencii v Paríži. Začne ho v izraelskom Tel Avive 7. mája a bude pokračovať 34 koncertmi v Európe a ďalšími v Severnej Amerike.

Depeche Mode predali od svojho debutového albumu v roku 1981 vyše 100 miliónov nosičov. K ich hitom patria skladby People Are People alebo Master and Servant.

"Robíme hudbu už viac ako polovicu svojich životov... a je úplne neuveriteľné, že ju stále robíme," povedal spevák Dave Gahan v Paríži.

Traja členovia skupiny Gahan, Martin Gore a Andy Fletcher, všetci v typickom čiernom oblečení, si pochvaľovali dlhé pôsobenie v hudobnej branži. Zároveň žartovali o svojom veku - 50 a 51 rokov.

"Mám tu niekoľko poznámok - už nemám takú dobrú pamäť," zavtipkoval Gahan. Letmo sa zmienil o svojich niekdajších problémoch so závislosťou od liekov a o krušných aj šťastných okamihoch kapely, ktorá naposledy podnikla turné v rokoch 2009-2010.

"Teraz je to hlavne o vystúpeniach na pódiu," povedal davu novinárov a fanúšikov. "Veľmi sa to líši od toho, čo bolo pred 20 rokmi. Človek sa nabije energiou vďaka vystúpeniu," dodal Gahan.

Hlavný skladateľ skupiny Gore prezradil veľmi málo informácií o nadchádzajúcom albume, ktorý bude 13. štúdiovým albumom Depeche Mode a skupina naň nahrala 20 skladieb. Gore však predsa len fanúšikom podsunul lákadlo.

"Myslím si, že sú tam tri alebo štyri piesne, ktoré sa vyrovnajú tomu najlepšiemu, čo sme kedy urobili," prezradil Gore.

Päť piesní zložil frontman Gahan, ktorého hutný barytón je celé desaťročia charakteristickým znakom kapely Depeche Mode.

Koncertovanie je dnes "naozaj emocionálnou záležitosťou," uviedol Gahan.

"Je to nefalšované a emocionálne až do takého bodu, že na konci turné je ťažké rozlúčiť sa," vysvetlil frontman.

Depeche Mode patrí k najpopulárnejším skupinám, ktoré sa vynorili z britskej novej vlny začiatkom 80. rokov minulého storočia.

Jeden novinár z davu sa zmienil o prevahe syntetizátorovej hudby v súčasnosti a o mnohých hudobníkoch, ktorí pokladajú Depeche Mode za svoju inšpiráciu. Spýtal sa teda: "Myslíte si, že ste stále v tomto žánri najlepší?"

"Áno, samozrejme," odpovedal Gahan bez mihnutia oka.