Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

December v Divadle Lab

Program Divadla Lab na december Foto: Divadlo LAB

Aj napriek tomu, že sa v decembri hrá iba 3 týždne, predstavení rozhodne nebude málo.

Bratislava 6. decembra (TERAZ.sk - OTS) – Okrem bežných predstavení a repríz minulomesačných premiér tu máme opäť ďalšiu premiéru Hlava medúzy 20. a 21.12. v réžii Michaela Vyskočániho a v podaní 4. ročníka poslucháčov herectva VŠMU.

7.12. (piatok) - Komédia o boháčovi a Lazarovi - Derniéra - Štúdio 1 (Zochova 1) 19:00
Ako málo stačí, aby vám na poslednom súde dali mapku smerujúcu k nebu? Kam až musíte zájsť, aby ste sa spolu s pekelníkmi smažili v horúcich kúpeľoch?
Stredoveká hra Pavla Kyrmezera Komédie česká o boháčovi a Lazarovi dostala po úprave docenta Mokoša slovenský text. Práve s týmto textom sa herci 2. ročníka KBT v réžii Zuzany Kollárovej presunú do krčmy, čo to popijú, čo to pospievajú a rozhodnú, komu čo patrí.


9.12. (nedeľa) - Živý Betlehem - Zichyho palác 14:00

Vianoce sa pomaly, ale isto blížia a s nimi aj obľúbená sprievodná akcia – Vianočné trhy. Aby sa však z predvianočnej atmosféry okrem dospelých mohli tešiť aj naši najmenší, pripravili študenti Divadelnej fakulty VŠMU spolu s mestskou časťou Bratislava-Staré mesto už tretíkrát Živý Betlehem na nádvorí Zichyho paláca, a to každú nedeľu v termíne 2., 9. a 16.12.2012 vždy od 14:00 do 19:00 hod.

10.12. (pondelok) - Woyzeck - Divadlo Lab 19:00
Woyzeck je divadelná hra inšpirovaná súdnym procesom s vojakom, ktorý zabil svoju nevernú milenku, lebo mu to prikázal vietor. Tento obraz choromyseľného vojaka sa pretavil do titulnej postavy hry - Franza Woyzecka. Príbeh nevery a postupného zošalenia je v inscenácii zasadený do podivnej komunity žijúcej okolo jedného nočného baru na predmestí veľkomesta. Na jej čele stojí „Šéf“ a Doktor, ktorí robia na Franzovi pokusy a nútia ho jesť tri mesiace len hrach.

Nedokončený text sa do inscenácie zahustil o pasáže zo Shakespeara, markíza de Sade a Bernard-Marie Koltèsa. Z hry sa takto stala akási všeobecná a miestami vtipná filozofia o absurdnej existencii človeka na tomto svete komentovaná postavou Blázna.

11.12. (utorok) - Dvaja na jedného - Divadlo Lab 19:00
Po dramatikoch-reformátoroch Goldonim a Gozzim prichádza ich súčasný nasledovník – Richard Bean a jeho moderná verzia Sluhu dvoch pánov – Dvaja na jedného.
Dvaja na jedného, to nie je len aktualizovaný prepis Goldoniho. Bean sa presúva z prostredia malebných Benátok medzi drsných anglických mafiánov. Píše sa rok 1963, v divadle (a nielen v divadle) je revolúcia. A v tejto spleti humorných, zamotaných a výsostne hereckých akcií možno pôjde niekomu aj o život! V pedagogickej réžii Petra Mankoveckého sa predstavia študenti bakalárskeho ročníka odboru herectva DF VŠMU.

11.12. (utorok) - Alica - Štúdio 1 (Zochova 1) 19:00

Keď Alica zastala opäť pevnou nohou na zemi, ticho vzdychla. Trochu od radosti a trochu od dojatia nad tým, čo zažila. Odrazu zistila, že leží s hlavou na sestrinom lone, ktorá jej hladká jej neposlušné vlasy. „Ach, aký čudný sen sa mi prisnil.“ povedala Alica. „Prebuď sa, Alica moja,“ ozvala sa jej sestra. Ale Alica tam ďalej sedela so zatvorenými očami, lebo cítila, že len čo ich otvorí, všetko sa zmení na všednú skutočnosť. Čarovný hríb na obyčajný dáždnik, húseničiak na strunu z nemocničnej postele, jej zázračné slzy na fľašky infúzie a farebné voňavé kvety na priesvitné nemocničné poháre s odbitými uškami a hovoriaci komár na obyčajnú injekciu. Napokon si Alica predstavila, ako sa po rokoch stane starou ženou, ktorá bude deťom rozprávať čarovnú rozprávku o jednej zázračnej krajine.

12.12. (streda) - Skúška - Divadlo Lab 19:00

Stretnutie herečky a režiséra počas divadelnej skúšky prináša chvíle, kedy sa prostredníctvom irónie, humoru a smiechu bojuje proti autorite a zaslepenej moci. Príbeh postavený na princípe autenticity ponúka reálny pohľad do divadelného zákulisia.

16.12. (nedeľa) - Živý Betlehem - Zichyho palác 14:00
19.12. (streda) - Vĺčik - Burkovňa (Ventúrska 3) 19:00
Súčasná hra, súčasného dramatika, so súčasnými divadelnými prostriedkami. Hra Vasila Sigareva Vĺčik ponúka hlboký ponor do rodinných vzťahov a sociálnych pomerov. Konflikt vzájomného porozumenia je to najbolestnejšie vo vzťahu matky a dcéry. Každý túži urobiť krok za šťastím a pokojom, každý ho však robí po svojom. Inscenácia ponúka obrázky z jedného života plného hľadania...

20.12. (štvrtok) - Hlava medúzy - Premiéra - Divadlo Lab 19:00

Jedného dňa jeden mladý muž čaká na milenku svojho dobrého priateľa. Šofér, ktorý obvykle vozí madam pred dom onoho mladého muža, však tento krát neprivezie madam, ale akýsi kufor. Rozprúdi sa tak vír udalostí, ktoré mladému mužovi (i mnohým iným) poriadne zamotajú hlavu.
21.12. (štvrtok) - Hlava medúzy - 2. premiéra - Divadlo Lab 19:00