Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Činohra SND žije premiérou titulu Aj kone sa strieľajú

Atraktívnou zložkou inscenácie o tom, čo sa stane, keď človek neodolá lákadlu peňazí a mamonu, o následkoch nielen finančnej krízy, ale i krízy hodnôt, je tanec, živá hudba i spev.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Premiéru hry Aj kone sa strieľajú pripravila na prvý decembrový víkend Činohra Slovenského národného divadla (SND). Nový titul v repertoári našej prvej scény vznikol podľa rovnomennej novely amerického spisovateľa a filmového scenáristu Horacea McCoya.

"Hovorí o tom, že sedem párov, mužsko-ženských, partnerských alebo v iných vzťahových konšteláciách, sa rozhodne zúčastniť na tanečnej súťaži," uviedla pre TASR dramaturgička Darina Abrahámová o divadelnej adaptácii novely. O príbehu postavenom na niekoľkotýždňovej tanečnej súťaži, ktorá má pre jej aktérov veľmi prísne pravidlá, ďalej povedala: "Od krásy tanca, v ktorom súťažia, speje až k vyraďovaciemu bežeckému derby, keď ľudia, ktorí sú totálne fyzicky a psychicky unavení, vlastne bojujú nielen o finálnu výhru, ktorá ich potenciálne čaká na konci maratónu, ale akoby bežia už naozaj beh o život, o svoje prežitie."

Hra, ktorá vznikla na základe novely z roku 1935 a podľa scenára Mirky Čibenkovej, rozpráva v prvom rade príbeh Glorie Beattyovej, krásnej, milej a citlivej smoliarky, ktorá si nekladie servítku pred ústa. Vo filme Sydneyho Pollacka Aj kone sa strieľajú (1969) ju stvárnila Jane Fondová, na doskách Činohry SND sa v tejto úlohe predstaví pod režijnou taktovkou Martina Hubu Táňa Pauhofová.

"Hovorí ľuďom veľmi trefné, často nepríjemné veci. Je smoliarkou možno práve preto, že je taká veľmi úprimná. Mala veľmi ťažký život a chce stále niečo dokázať. A darí sa jej to čoraz menej a menej," priblížila dramaturgička postavu, ktorá napokon volí najmenej správnu cestu, nevládze ďalej žiť.

Podľa Dariny Abrahámovej však inscenácia upozorní diváka aj na to, že toto nebýva cesta riešenia našich problémov. "Nejakým spôsobom si musíme ustrážiť sily, a keď príde nejaká kríza, je lepšie ju prekonať, ako ju vzdať. Ona to vzdáva, ale ostatné páry prežívajú," dodala na margo konania nespútanej Glorie, ktorá sa stretne s mladíkom Robertom Syvertenom náhodne iba ráno pred súťažou. Počas piatich týždňov, počas 879 hodín tanečného maratónu spoznávajú a odhalia svoje osudy, smútky a nešťastia.

Atraktívnou zložkou inscenácie o tom, čo sa stane, keď človek neodolá lákadlu peňazí a mamonu, o následkoch nielen finančnej krízy, ale i krízy hodnôt, je tanec, živá hudba i spev. Nádherný tanec sa však postupne mení vo veľmi vyčerpávajúci maratón. To znamená, že nový titul na scéne Činohry SND divákom ponúkne aj niečo zábavné, ale nie samoúčelne, a zároveň poskytne posolstvo. "Že máme nejakú tú moc nad našimi životmi a máme právo, dokonca povinnosť sami voči svojej dôstojnosti a svojím silám, sa rozhodnúť, do akého projektu ideme a na akom projekte sa zúčastníme," dodala dramaturgička inscenácie, v ktorej ďalej účinkujú Jakub Rybárik, Ľuboš Kostelný, Tomáš Maštalír, Zuzana Fialová, Petra Vajdová, Ondrej Kovaľ, Ivana Kuxová, Vladimír Kobielsky, Gabriela Dzuríková, Ján Gallovič, Elena Podzámska, Ján Koleník, Zuzana Kocúriková, Stano Dančiak a ďalší. Predstavia sa v kostýmoch Milana Čorbu, na scéne Jozefa Cillera a v choreografii Petra Modrovského.