Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Cinematik predstaví western v menej tradičnej podobe

Tommy Lee Jones (vľavo) hudobný skladateľ Beltrani - film Tri pohreby Melquiada Estradu (réžia, hudba) Foto: TASR/AP

Súčasťou polnočnej sekcie Za hranicou kultu: Western inak bude aj Country & Eastern noc, počas ktorej diváci uvidia tri filmy.

Bratislava 19. júla (TASR) - Western patrí medzi základné žánre americkej kinematografie. Venovať sa mu bude aj Medzinárodný filmový festival Cinematik, tento žáner však predstaví v menej tradičnej podobe. V polnočnej sekcii "Za hranicou kultu: Western inak" budú môcť návštevníci festivalu vidieť režisérsky debut herca Tommyho Lee Jonesa Tri pohreby (The Three Burials of Melquiades Estrada) oceneného v Cannes za scenár a herecký výkon. Film rozpráva príbeh starého kovboja Peta Perkinsa, ktorý zoberie spravodlivosť do vlastných rúk potom, čo je jeho priateľ Melquiades Estrada za zvláštnych okolností zabitý. Unesie agresívneho pohraničiara, donúti ho vykopať priateľovo telo a spolu ho nesú do Estradovho domova v Mexiku.

Japonský western vo výbere zastupuje Nemilosrdný strelec (Sukiyaki Western Django) Takashi Miikeho. Rozpráva príbeh bezmenného hrdinu s výbornými streleckými schopnosťami, ktorý sa postaví medzi dva klany bojujúce o legendárny poklad. Každý ho chce získať na svoju stranu, no strelec má svoje vlastné plány.

Piešťanský festival ponúkne svojim návštevníkom aj Oscarom ocenený animovaný film Rango režiséra Gora Verbinského, ktorého hlavným hrdinom je chameleón, a sci-fi western Serenity Jossa Whedona. Ten sa odohráva na palube vesmírnej lode Serenity počas galaktickej občianskej vojny. Kapitán Malcolm Reynolds prijme na loď dvoch utečencov, čím sa stáva aj on štvancom a ocitá sa niekde medzi nezastaviteľnou vojenskou mocou Aliancie a hrôzostrašným kanibalistickým besnením Plieniteľov. Najväčšie nebezpečenstvo sa však nachádza priamo na lodi.

Súčasťou polnočnej sekcie Za hranicou kultu: Western inak bude aj filmová noc, počas ktorej diváci uvidia tri filmy. Tento rok jej organizátori dali názov Country & Eastern noc.

Siedmy ročník festivalu Cinematik sa uskutoční od 7. do 13. septembra v Piešťanoch.