Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Cinematik prináša aj slovenské digitálne reštaurované filmy

Čestná riaditeľka MFF Cinematik, herečka Božidara Turzonovová. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Čestnou riaditeľkou MFF je herečka Božidara Turzonovová, výkonným riaditeľom Tomáš Klenovský a umeleckým riaditeľom Vladimír Štric.

Piešťany 7. septembra (TASR) – Spolu 105 filmových diel, najlepšie európske filmy roka, premiéru slovenského dokumentu Zamatoví teroristi, retrospektívu francúzskeho režiséra Alaina Resnaisa, súťažné sekcie Meeting Point Europe a Cinematik.sk prináša 8. ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Cinematik, ktorý sa v piatok začal v Piešťanoch. Pre milovníkov filmového umenia pripravil do 12. septembra popri projekciách aj rad sprievodných podujatí. Čestnou riaditeľkou MFF je herečka Božidara Turzonovová, výkonným riaditeľom Tomáš Klenovský a umeleckým riaditeľom Vladimír Štric.

Whetleymu sa na Slovesku páči

"Na slávnostnom otvorení v Dome umenia udelí MFF výročnú cenu Rešpekt britskému hercovi Benovi Wheatleymu a po ňom uvedú Zamatových teroristov trojice režisérov Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes. Dokument ocenený aj na MFF Karlove Vary sleduje životy troch ľudí, ktorí boli v 80. rokoch v Československu odsúdení za terorizmus," povedal pre TASR Tomáš Klenovský. Dodal, že nominanta na výročnú cenu vyberá programová rada festivalu. "Whetley prišiel do Piešťan už pred festivalom a ako povedal, cíti sa na Slovensku veľmi dobre," dodal Klenovský. V tomto roku očakávajú na MFF viac ako minuloročných 17 000 návštevníckych vstupov na premietania. Cinematik má aj tento rok k dispozícii tri sály a viaceré priestory pre sprievodné podujatia.

Na festivale má zastúpenie aj Slovenský filmový ústav (SFÚ). Zo svojich fondov uvedie dva filmy z digitálne reštaurovaných kópií od slovenských režisérov, ktorí si tento rok pripomenuli 75. výročie narodenia. Prvým je celovečerný dokument Dušana Hanáka Obrazy starého sveta, zobrazujúci starých ľudí z Liptova a Oravy. Diváci uvidia aj snímku Tisícročná včela Juraja Jakubiska, v ktorej režisér zachytil genézu jednej rodiny, spoločnosti aj krajiny. Hanákov film sa bude premietať v pondelok 9. septembra za jeho osobnej účasti. Tisícročnú včelu v utorok 10. septembra osobne uvedie filmový teoretik a estetik Peter Michalovič, jeden z autorov monografickej publikácie o Jurajovi Jakubiskovi z edičného oddelenia SFÚ. Obe projekcie sa uskutočnia o 14. h v Dome umenia. Informovala o tom tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

Festival ponúka aj Resnaisovu retrospektívu

Súčasťou aktivít SFÚ na pôde festivalu Cinematik bude aj uvedenie publikácie z edičného oddelenia SFÚ o významnom francúzskom režisérovi Alainovi Resnaisovi. Publikácia pod názvom Alain Resnais – Kinematografia mozgu je zborníkom textov slovenských, českých, francúzskych a britských autorov. Krst sa uskutoční v sobotu 7. septembra o 17. h v Dome umenia ako súčasť projekcie Resnaisovho zatiaľ posledného filmu Ešte ste nič nevideli. Festival má pre záujemcov o Resnaisovu tvorbu pripravenú bohatú retrospektívu jeho tvorby, v ktorej sú jeho krátkometrážne filmy z obdobia rokov 1948 až 1956, ako aj 11 dlhometrážnych filmov, vrátane jeho prvého filmu Hirošima, moja láska. "Tí, ktorí si nestihnú pozrieť Resnaisovu retrospektívu na festivale v Piešťanoch, budú ju môcť vidieť v bratislavskom Kine Lumiere v termíne od 13. do 22. septembra," dodala Nôtová.