Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Cenu Douglasa Sirka 2013 si prevezme herečka Tilda Swintonová

Tilda Swintonová Foto: TASR/AP

Nedotované ocenenie, ktoré nesie meno slávneho hollywoodskeho filmára narodeného v Hamburgu, udeľujú za zásluhy o filmovú kultúru a kinematografiu.

Hamburg 17. augusta (TASR) - Britskej herečke Tilde Swintonovej udelia tohtoročnú Cenu Douglasa Sirka - ocenenie, ktoré od roku 1995 udeľuje festival Filmové slávnosti v Hamburgu.

V zdôvodnení výberu laureátky dnes šéf festivalovej prehliadky Albert Wiederspiel uviedol, že so životom a prácou Tildy Swintonovej sa spájajú adjektíva interdisciplinárna, odvážna, štýlová, angažovaná a politická. Ide o ikonu súčasného filmu, ktorá je predurčená na ocenenie, dodal na margo umelkyne ocenenej aj Oscarom v roku 2007.

Rodáčka z Londýna pochádza z aristokratickej rodiny, takže študovať mohla na renomovaných školách. Už rok po prvom divadelnom angažmán sa v prvej polovici 90. rokov zaradila do svetoznámeho súboru Kráľovskej Shakespearovej spoločnosti.

Postupne sa presadila vo svete divadla, aby na striebornom plátne po menších úlohách dostala prvú veľkú príležitosť v snímke Orlando (1992) od režisérky Sally Potterovej. Vďaka práci režiséra Dannyho Boyla Pláž sa dostala do povedomia širokej verejnosti a stala sa častou obsadzovanou herečkou. Svoje kvality potvrdila napríklad v snímkach ako Adaptácia, Zlomené kvety, Letopisy Narnie alebo Muž z Londýna.

Za účinkovanie v snímke Michael Clayton režiséra Tonyho Gilroya s Georgeom Clooneym v hlavnej úlohe sa potom dočkala najprestížnejšieho ocenenia v podobe sošky Americkej filmovej akadémie. Odvtedy ju mohli aj slovenskí diváci vidieť vo viacerých filmoch, vrátane snímky bratov Coenovcov Po prečítaní spáľte alebo filmov Julia, Musíme si pohovoriť o Kevinovi alebo Podivný život Benjamina Buttona.

Tohtoročný hamburský Filmfest, na ktorom si herečka prevezme cenu, sa uskutoční 26.septembra až 5. októbra.

Nedotované ocenenie, ktoré nesie meno slávneho hollywoodskeho filmára narodeného v Hamburgu, udeľujú za zásluhy o filmovú kultúru a kinematografiu.

Medzi doterajšími laureátmi ceny figurujú okrem iných aj Clint Eastwoood, Peter Weir, Jim Jarmusch, Wong Kar-wai, Aki Kaurismäki, David Cronenberg, či Atom Egoyan, ale napríklad aj Isabelle Huppertová a Gérad Depardieu. Vlani ocenenie udelili renomovanému juhokórejskému filmárovi Kim Ki-dukovi.