Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Fotograf Levinne: Celý cyklus Morfizujúci muž chápem ako fiasko

V novej budove SND sa v stredu večer uskutočnila vernisáž s názvom Morfizujúci muž (Morphing Man).

Bratislava 21. marca (TASR) - Vernisáž výstavy štylizovaných fotografií pod názvom Morfizujúci muž (Morphing Man) sa dnes večer uskutočnila v novej budove Slovenského národného divadla (SND).

Vo svojom cykle "o zmenách človeka, jeho zovňajšku a jeho hľadaní seba samého k lepšiemu" predstavil fotograf Martin Levinne jedného muža - animátora Barryho Morsea.

V Levinnovej kolekcii prezentuje Morse pop ikony. Absolvent filmovej školy, ktorý sa v súčasnosti živí ako kaderník v Hollywoode a vo voľnom čase sa venuje animovanému filmu, zosobňuje na fotografiách osobnosti žijúce i nežijúce, na rôznych profesijných úrovniach známe a slávne.

Diváci si tak môžu pripomenúť vďaka jednému človeku podoby Elisabeth Taylor, Cher, Andyho Warhola, Franza Kafku, Johna Lennona, Vincenta Van Gogha, Stalina, Hitlera, Gándhího či Alberta Einsteina.

"Pochopil som, že ten človek má viac podôb. Finálny výsledok mal byť jeho skutočná autentická podoba. V podstate sa to neudialo, lebo je nemožné nájsť jeho skutočnú podobu," povedal pre TASR Martin Levinne a ďalej vysvetlil: "Morse sa aj v civilnom živote mení každý týždeň. Mení si účes, mení si vizáž, takže celý cyklus chápem osobne ako fiasko, v tom že sa nedokázala zachytiť jeho skutočná podoba, ale mňa ten cyklus posunul veľmi veľmi ďaleko."

Fotograf českého pôvodu vyrastal v Bratislave, v roku 1992 odišiel do USA, kde strávil 17 rokov. Od roku 2000 sa venuje voľnej tvorbe, okrem fotografií aj maľbe. Predtým bol zamestnaný v rôznych agentúrach a venoval sa grafickému dizajnu. Pred jeho objektívom stáli svetové modelky, hollywoodske hviezdy, prezidenti, ale aj rad slovenských umelcov - hercov, tanečníkov, spevákov, výtvarníkov, spisovateľov i politikov. Na Slovensko sa Levinne vrátil pred rokom, otvoril si malú komornú galériu a teraz plánuje vydať svoje fotografie v knižnej podobe.

"Fotí väčšinou známe osobnosti, to asi ľudí veľmi priťahuje, ale špecifikum tejto výstavy je v tom, že nafotil jedného človeka štyridsaťkrát a v štyridsiatich podobách rôznych osobností, či už umelcov, hercov alebo politikov," konštatovala kurátorka výstavy Barbara Brathová s tým, že počíta aj s negatívnymi ohlasmi na výstavu umelca, ktorý sa vyžíva v detailoch a provokácii. "Je to o teatralite a divadelnosti. Je to sonda do psychológie jedného človeka, ktorá je len pertraktovaná prostredníctvom podôb iných osôb, iných osobností," dodala.

Levinne realizoval svoj divadelno-provokatívny cyklus Morfizujúci muž v roku 2008, projekt vznikal desať mesiacov. Výstava, v ktorej predstavuje 40 tvárí jedného muža, je v priestoroch novej budovy SND pre verejnosť prístupná do konca apríla.