Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Čechomor usporiadal v Bratislave elegantnú narodeninovú oslavu

Čechomor Foto: TASR/Michal Svítok

Pri úvodnej skladbe Včelín si hľadisko prvýkrát vyskúšalo svoje hlasivky.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Česká hudobná skupina Čechomor ponúkla v utorok večer do posledného miesta zaplnenému bratislavskému Ateliéru Babylon vyše dvojhodinový koncert zložený z piesní ich doterajšej kariéry. Kapela totiž oslavuje 25. výročie svojho pôsobenia na hudobnej scéne a v rámci narodeninového turné sa zastavila aj v slovenskej metropole.

Pri úvodnej skladbe Včelín si hľadisko prvýkrát vyskúšalo svoje hlasivky. Ďalšími na zozname skladieb boli Zálinský, Rehradice, Michálek, Co se stalo nové, Malovaný kostel, Irská, Hop hé, Zločin, Limbora, Andulka, Ej z hory dolů, Kněždubská věž, Místečko, Svitaj, Bože, Básnířka (z repertoáru Jaromíra Nohavicu), Hruška a Větříček.

Väčšina z nich sú známe a rokmi overené skladby, ktoré poznajú aj slovenskí poslucháči. Prídavok vo výbornej atmosfére bol samozrejmosťou - najskôr to boli piesne Velické zvony, Voják a Gorale. Došlo aj na druhý prídavok v podobe pesničiek Proměny a Nepudem domů.

K úspechu večera prispeli aj hostia jubilujúcej kapely - americký hudobný producent a gitarista Gerry Leonard, ktorý produkoval aj ich najnovší album Místečko, ako aj Joji Hirota, japonský hráč na bubny taiko a flautu šakuhači, ktorý s kapelou v roku 2005 nahrával album Co se stalo nové. Spolu si zahrali aj japonskú ľudovú pieseň Sóran Buši o starom japonskom rybárovi.

V pesničke Proměny nahradila „neprítomnú“ Lenku Dusilovú istá slečna Iva z hľadiska, ktorá si so spevom v spolupráci s Františkom Černým úspešne poradila. Predskokankou koncertu bola Anna Veselovská, finalistka speváckej súťaže Hlas Česko-Slovenska, ktorá ponúkla piesne zo svojho debutového albumu s názvom 10 rozdielov.

„Je to skvelé, verili sme, že koncert bude dobrý, toto sme ale nečakali. Ďakujeme a sme radi, že máme takúto priazeň aj u slovenských fanúšikov,“ povedal po koncerte pre TASR jeden z dvojice lídrov, huslista Karel Holas a dodal: „ Jubileum oslavujeme veľmi veselo, sme radi, že sme mohli prísť osláviť našich 25 rokov aj do Bratislavy. Na uplynulých 25 rokov sa pozeráme skôr pozitívne, bola to zábava. Samozrejme, boli aj miesta, kedy toho bolo veľa, alebo sa diali veci, na ktoré sme neboli zvyknutí. Vždy sa to muselo pretvoriť do normálnej pozície, zaplať pánboh sa to vždy podarilo.“

Turné s názvom Čechomor 25 let skupina začala 16. augusta v Českom Krumlove, kde s nimi okrem Gerryho Leonarda a Jojiho Hirotu vystúpila aj Lenka Dusilová, ktorá prišla špeciálne na tento koncert z Anglicka, ďalej Kühnov zmiešaný zbor a Smíchovská komorná filharmónia. S Leonardom sa zoznámili pri pražskom koncerte speváčky Suzanne Vega; Gerry je totiž vedúcim jej sprievodnej skupiny. S japonským umelcom Jojim Hirotom ich zoznámil priateľ kapely pri ich vystúpení v Londýne.

Skupina Čechomor vznikla v roku 1988 pod názvom I. Českomoravská nezávislá hudební společnost. Jej repertoár tvoria upravené ľudové piesne z Čiech, Moravy a Slovenska. Na konci roku 1990 vydali debutový album Dověcnosti, druhým bol titul Mezi horami (1996). V roku 2000 si skrátili názov na Čechomor a už pod týmto menom nahrali albumy Proměny (2001) a Co sa stalo nové (2005). Za titul Sváteční Čechomor (2007) skupina získala ceny Platňa roka a Anděl v kategórii najlepšia zvuková nahrávka.

V rokoch 2008 a 2009 im vyšla trilógia Pověsti moravských, českých a slezských hradů a zámků. V roku 2011 vydali album Místečko a v roku 2011 DVD Čechomor v Národním. V ankete Český slávik obsadili v rokoch 2010, 2011 a 2012 ôsme miesto.

Čechomor je dnes sedemčlennou zostavou v zložení: František Černý (gitara, spev), Karel Holas (husle, spev), Radek Pobořil (akordeón), Michal Pavlík (violončelo, píšťaly), Taras Voloshchuk (basová gitara), Michael Vašíček (gitara, mandolína) a Patrik Sas (bicie nástroje). Skupina vo svojom turné pokračuje už dnešným vystúpením na hrade Konopiště, o deň neskôr bude hrať v Chebe.