Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

M. Maďarič: BIB je kultúrny fenomén a prestížne podujatie

Marek Maďarič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Medzinárodná porota hodnotila 2344 originálnych ilustrácií od 362 autorov zo 49 krajín.

Bratislava 6. septembra (TASR) – V zaplnenej historickej budove Slovenského národného divadla dnes podvečer slávnostne otvorili 24. ročník Medzinárodnej súťažnej prehliadky originálov ilustrácií kníh pre deti Bienále ilustrácií Bratislava (BIB).

"Po dvoch rokoch máme opäť možnosť vidieť to najlepšie, čo vo svete vzniklo v oblasti knižnej ilustrácie pre deti. BIB je už kultúrny fenomén a prestížne podujatie, ktoré Slovensku robí dobré meno v zahraničí. Dobre je zvolená téma tohtoročného sympózia Identita dnes s podtitulom Národná kultúrna identita ilustrácie v čase globalizácie," povedal minister kultúry Marek Maďarič, ktorý okrem organizátorov podujatia poďakoval a zablahoželal jubilujúcemu zakladateľovi BIB Dušanovi Rollovi.

Medzinárodná porota hodnotila 2344 originálnych ilustrácií od 362 autorov zo 49 krajín. Rozhodla o 11 laureátoch BIB, ktorým boli udelené ocenenia na javisku divadla: Grand Prix, päť Zlatých jabĺk, päť Plakiet a štyri Čestné uznania vydavateľstvám. Ilustrátori si prevzali aj tradičnú Cenu detskej poroty a prvýkrát Cenu primátora Bratislavy.

Podľa generálnej komisárky BIB a predsedníčky Medzinárodného komitétu BIB Zuzany Jarošovej toto podujatie je svetový unikát a laureátstvo BIB prestížne ocenenie, ktoré otvára jeho držiteľom dvere vo vydavateľstvách. Potešiteľný je aj zvyšujúci sa záujem zúčastnených krajín. Po dlhšom čase sa veľkou kolekciou prezentuje Čína, silne zastúpené sú aj ďalšie ázijské štáty - Japonsko, Južná Kórea a Indonézia. Opäť sa zúčastňujú ilustrátori z Venezuely, Indie, Kanady, USA či Iránu. Všetky súťažné ilustrácie možno spoznať na výstave v Dome umenia, kde sú aj ďalšie autorské prezentácie významných svetových ilustrátorov i skupinová expozícia všetkých 16 slovenských autorov ocenených na BIB v období rokov 1967-2011. Sprievodné výstavy sú i v zahraničných kultúrnych inštitútoch a viacerých bratislavských galériách.

Tradičnou súčasťou BIB je Medzinárodný pracovný seminár Workshop Albína Brunovského v kaštieli v Mojmírovciach pri Nitre, kde bude aj výstava na tému Život na strome.