Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Kultúra

Benátky v Lumiéri uvedú víťazné filmy festivalu za posledných 5 rokov

Kino Lumiére Foto: TASR - archív

Cyklus uvádza kino pri príležitosti nedávno skončeného 72. ročníka MFF Benátky.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére sa oddnes na sedem dní prenesie na prestížny MFF Benátky. Na divákov čaká cyklus Benátky v Lumiéri, ktorý uvedie všetky víťazné filmy benátskeho festivalu za posledných päť okov. Držiteľov Veľkej ceny Zlatého leva premietnu na dvoch projekciách.

Cyklus uvádza kino pri príležitosti nedávno skončeného 72. ročníka MFF Benátky. Nasleduje tak jarné podujatie Cannes v Lumiéri, ktoré ponúklo snímky ocenené na canneskom festivale v posledných ôsmich rokoch. K divákom sa dostanú piati držitelia Zlatého leva z rokov 2010 až 2014.

Minuloročný víťaz Benátok Holub sedel na konári a premýšľal o živote (2014) v réžii švédskeho filmára Roya Anderssona je záverečnou snímkou jeho trilógie o ľudskom bytí. Andersson sa v nej snaží poukázať na protikladnosť a dynamickú povahu existencie s dôrazom na myšlienku, že ľudský druh smeruje k apokalypse, avšak výsledok má vo vlastných rukách. Benátsky týždeň ponúkne aj vôbec prvý dokument, ktorý získal Zlatého leva v hlavnej súťaži na MFF v Benátkach - Sacro GRA (2013). Taliansky režisér Gianfranco Rosi v ňom zobrazuje Rím prostredníctvom diaľnice a na plátno prináša autentické príbehy obyčajných ľudí, ktorí žijú na okraji najväčšej dopravnej tepny Talianska.

Osemnásty celovečerný film kórejského režiséra Kim Ki-duka Pieta (2012) sa stal držiteľom Zlatého leva pred tromi rokmi. Zobrazuje v ňom úprimný a poetický pohľad na podstatu ľudských vzťahov, tentoraz na príbehu chladnokrvného úžerníka a ženy, ktorá sa vydáva za jeho matku. V kolekcii zaujme aj voľná adaptácia románu J. W. Goetheho Faust (2011) v réžii Alexandra Sokurova, ktorý známy mýtus o zapredaní duše diablovi radikálne reinterpretuje. Naliehavo poukazuje na ľudské slabosti a chyby a aj vďaka nevšedným hereckým výkonom Johannesa Zeilera, Hanny Schygully a Antona Adasinjského znovuobjavuje Fausta ako hlboký ľudský príbeh. Najstarším titulom cyklu je víťaz MFF Benátky z roku 2010 - snímka Odnikiaľ nikam (2009) americkej režisérky Sofie Coppoly. Na vzťahu hollywoodskeho herca a jeho 11-ročnej dcéry poukazuje na prázdnotu života a prehodnocovanie vlastnej životnej cesty.

Cyklus potrvá do 29. septembra.

TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu.