Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Štátna opera sa po 20 rokoch vracia k legendárnej a obľúbenej Carmen

Na snímke zľava v hlavnej úlohe Dona Josého Jakub Pustina z Českej republiky, domáca sólistka Monika Fabianová, umelecký riaditeľ opery Šimon Svitok, režisérkoa Dana Dinková a dramaturgička Alžbeta Lukáčová počas tlačovej besedy Štátnej opery venovanej blížiacej sa premiére opery Carmen v Bohéma Klube v Banskej Bystrici 20. februára 2024. Foto: TASR - Ján Krošlák

Bizetov sugestívny príbeh o mladej Carmen spolu s nesmrteľnou hudbou kraľuje operným javiskám už od roku 1875 v rôznych adaptáciách.

Banská Bystrica 20. februára (TASR) - Štátna opera v Banskej Bystrici prináša jednu z najslávnejších a najhranejších opier na svete Carmen od francúzskeho skladateľa Georgesa Bizeta. Na banskobystrických doskách sa legendárne dielo predstaví v novom spracovaní a s medzinárodným obsadením. Opera uvedie Carmen v premiére 23. a 24. februára.

"Myslím si, že sme pripravili všeobecne známe a obľúbené operné dielo. V každom divadle diváci očakávajú, keď bude obnovená nejaká premiéra, takže my sa vraciame ku Carmen po 20 rokoch a zároveň 62 rokov od prvého uvedenia tejto opery na našej scéne. Som rád, že opäť môžeme divákom urobiť radosť, a verím, že z divadla budú odchádzať plní umeleckých zážitkov," konštatoval v utorok umelecký riaditeľ opery Šimon Svitok.



Dielo hudobne naštudoval šéfdirigent opery Igor Bulla, réžie a choreografie sa zhostila umelecká riaditeľka baletu Dana Dinková. V hlavnej úlohe Carmen sa predstaví domáca sólistka Michaela Šebestová a Monika Fabianová zo Slovenského národného divadla, ktorá si rolu v Banskej Bystrici zopakuje po 20 rokoch. Postavu Dona Josého stvárnia Jakub Pustina z Českej republiky a tenorista Diego Godoy z Čile. V úlohe Escamilla, ktorý spieva slávnu áriu toreadora, účinkujú Roman Krško a slovenský herec Filip Tůma. Diváci sa môžu tešiť na elegantné a sofistikované kostýmy Ľudmily Várossovej. Impozantnú scénu v podobe obrovského kubistického býka vytvorila Lucia Šedivá.

"Samotná opera je logicky a zrozumiteľne napísaná. Svojou podstatou je atraktívna aj pre neoperného diváka už tým, že ide o silný emočný príbeh s pestrou farebnou hudbou plnou strhujúcich folklórnych motívov, ľudových tancov a piesní, o príbeh vzrušujúcej lásky a kontrastov cigánskeho života, dramatického napätia i tragického vyvrcholenia. V režijnej koncepcii som sa chcela čo najviac priblížiť k divákovi prostredníctvom inscenačnej prirodzenosti a naturalizmu. Znamenalo to zbaviť sa operných póz i klišé, pri hereckých a pohybových výrazových prostriedkov sa pridržiavať hlavnej myšlienky diela - slobody človeka," priblížila Dinková.

Bizetov sugestívny príbeh o mladej Carmen spolu s nesmrteľnou hudbou kraľuje operným javiskám už od roku 1875 v rôznych adaptáciách. Štátna opera sa k nemu vracia vo svojej histórii už po siedmy raz.