Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Umelecký šéf baletu Veľkého divadla sa vrátil do Moskvy

Umelecký šéf baletného súboru moskovského Veľkého divadla Sergej Filin sa usmieva na tradičnom stretnutí baletu pred začiatkom novej sezóny v Moskve 17. septembra 2013. Foto: TASR/AP

Jeho zrak na ľavom oku sa podľa lekárov podarilo obnoviť na 80 percent, no zostáva veľmi slabý na pravom oku.

Moskva 17. septembra (TASR) - Umelecký šéf baletného súboru moskovského Veľkého divadla Sergej Filin sa vrátil do ruskej metropoly po takmer ôsmich mesiacoch od januárového útoku kyselinou, po ktorom sa liečil na klinike v západonemeckom meste Aachen.

Filin sa zúčastnil dnes na tradičnom stretnutí baletu pred začiatkom novej sezóny. Povedal, že ešte nie je pripravený vrátiť sa do práce a najbližšie mesiace bude pendlovať medzi Ruskom a Nemeckom, kde bude pokračovať v zotavovaní sa.

Umelecký šéf prvej baletnej scény v Rusku mal na tvári okuliare s jemným tónovaním, čo je zmena oproti tmavým okuliarom, ktoré nosil v uplynulých mesiacoch. Jeho zrak na ľavom oku sa podľa lekárov podarilo obnoviť na 80 percent, no zostáva veľmi slabý na pravom oku.

Príslušný súd v Moskve iba nedávno rozhodol o predĺžení vyšetrovacej väzby v prípade troch dôvodne podozrivých z útoku. Tanečník súboru Pavel Dmitričenko a jeho dvaja komplici čelia žalobe z ťažkého ublíženia na zdraví, za čo im hrozí trest až do 12 rokov väzenia.

Dmitričenko sa k príprave útoku, ktorý však podľa jeho slov nemal mať také vážne následky, priznal. Maskovaný útočník, Dmitričenkov známy Jurij Zaruckij, pri ňom 17. januára 2013 polial Filina kyselinou sírovou.