Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Detský súbor Matičiarik vystúpi na podujatí Koleda ako dar v Bystrici

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Koleda ako dar nadväzuje na tradíciu podujatí Vianoce s Matičiarikom, ktoré sa počas najkrajších sviatkov v roku konali v Thurzovom dome.

Banská Bystrica 8. decembra (TASR) – Podujatie Koleda ako dar, ktoré sa uskutoční v sobotu o 14.00, 15.00 a 16.00 h v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici, vyčaruje sviatočnú a pomaly už vianočnú atmosféru medzi návštevníkmi. O tú sa postará detský folklórny súbor Matičiarik.

Ako TASR informovala Martina Saktorová, manažérka múzea, tohtoročnú Koledu ako dar okrem vystúpenia detí obohatí etnologička SSM Jana Koltonová, ktorá priblíži, aký význam zohrávali v živote našich starých či prastarých rodičov vianočné koledy a vinše. Nebude chýbať ani betlehemská hra či pieseň Tichá noc.

"Koleda v kresťanskom zmysle slova je spojená s dobrou zvesťou o narodení Ježiška. Svetové koledy, známe i zo susedných krajín, mali charakter poľnohospodársko-prosperitných kolied, duchovné koledy a tie s náboženskými motívmi vznikli po prijatí kresťanstva. Koledy spievané v kostoloch sú zväčša umelé duchovné piesne," uviedla Koltonová.

Koleda ako dar nadväzuje na tradíciu podujatí Vianoce s Matičiarikom, ktoré sa počas najkrajších sviatkov v roku konali v Thurzovom dome. Detský folklórny súbor vznikol v roku 1990 a za 28 rokov svojho pôsobenia si vybudoval pevné miesto v kultúrnom dianí doma i v zahraničí.

"Krása slovenského folklóru spočíva v jeho pestrosti. S deťmi sa však nerozprávame iba o rôznych tancoch a regiónoch. Práve spojenie pohybu so spevom, hudbou či ľudovým herectvom bolo v pôvodnej kultúre prirodzené. Aj keď sú to už väčšinou mestské deti, každý rok sa im snažíme čo najvernejšie priblížiť tú pravú atmosféru niekdajších zvykov," dodal Matúš Druga, umelecký vedúci strednej zložky súboru Matičiarik.