Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrel herec August Schellenberg známy z trilógie Zachráňte Willyho

August Schellenberg Foto: TASR/AP

Rodák z Montrealu bol synom Indiána z kmeňa Mohawkov a Švajčiarky. Mnohokrát si zopakoval na striebornom plátne úlohy Indiánov.

New York 17. augusta (TASR) - Predstaviteľ Randolpha z filmovej trilógie Zachráňte Willyho, kanadský herec August Schellenberg zomrel doma v americkom Dallase vo veku 77 rokov.

Umelca už niekoľko rokov sužovalo rakovinové ochorenie. Informáciu priniesla v piatok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hercovho manažéra.

Rodák z Montrealu bol synom Indiána z kmeňa Mohawkov a Švajčiarky. Mnohokrát si zopakoval na striebornom plátne úlohy Indiánov, napríklad vo francúzsko-kanadskej koprodukčnej snímke Drsný chlapík (1983) s Linom Venturom v hlavnej úlohe. V jednom z posledných diel svojej bohatej umeleckej kariéry, v televínom filme spoločnosti HBO Moje srdce pochovajte pri Wounded Knee (2007), stvárnil legendárnu postavu indiánskeho náčelníka Sediaceho býka.

Známym širokej verejnosti sa však teraz zosnulý herec stal skutočne vďaka filmom Zachráňte Willyho I-III., v ktorom stvárnil úlohu dobromyseľného zamestnanca oceánia.