Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

ADOREMUS prinesie do bratislavskej katedrály SLOVENSKÉ VIANOCE

ADOREMUS PRINESIE DO BRATISLAVSKEJ KATEDRÁLY SLOVENSKÉ VIANOCE Foto: ADOREMUS

Slovenský spevácky zbor ADOREMUS a členovia Slovenského komorného orchestra prichádzajú 26. decembra 2019 do Katedrály sv. Martina. Hosťami koncertu budú Pavol Remenár a Ingrid Šatanová.

Bratislava 23. decembra (OTS) - Slovenský spevácky zbor ADOREMUS a členovia Slovenského komorného orchestra prichádzajú 26. decembra 2019 o 15:00 do Katedrály sv. Martina v Bratislave, aby Vám svojim tradičným koncertom priniesli hudobné stvárnenie tajomstva Vianoc. Hosťami koncertu budú Pavol Remenár a Ingrid Šatanová. Program koncertu predstavuje svetových autorov (Bach, Corelli, Schubert, Schnabel), ale hlavne hudbu Slovenských Vianoc.

Vianočný koncert uvádza jedinečnú novinku. Zazneje premiéra koncertného uvedenia známej vianočnej omšovej piesne Tebe sa tu klaniame (Jednotný katolícky spevník č. 90), v úprave Dušana Billa pre zbor a orchester aj s participáciou ľudu, ktorá sa tradične spieva takmer vo všetkých kostoloch na Slovensku. Práve touto piesňou je zdobená u nás liturgia Vianočných sviatkov, pretože ľud ju prijal, je stále aktuálna. (Hudobný prameň: Matzenauer, F. O. - Mathulay, J.: Duchovný Spewník z r. 1882. Textový prameň: Radlinský, A.: Nábožné Wýlewy, 1872.) Pieseň Tebe sa tu klaniame patrí medzi najobľúbenejšie piesne z JKS (Prieskum z roku 1992-94 Ústav hudobnej vedy SAV), má formu prekomponovanej piesne, kde má každý spev omšovej časti svoju vlastnú melódiu.

Program koncertu ponúka aj výber zo slovenského vianočného klenotu, dnes už zľudovelej vianočnej omši Radostná zvesť od Jozefa Halmu na text exilového kňaza a publicistu Antona Hlinku ktorú prvýkrát vysielal z Mníchova Rozhlas Slobodná Európa (RFE) pred 45 rokmi práve 26. decembra 1974 v interpretácii krajanských spevákov pod vedením Viktora Magdolena, režiséra vysielania bohoslužieb v kostole sv.Štefana v Mníchove.

Návštevníci koncertu sa môžu tešiť aj kolekcii slovenských vianočných kolied zostavených z kancionála Fialka a z prvého katolíckeho notovaného spevníka Cantus Catholici (1655 Benedikt Szöllosi), ktorý patrí k pokladom nášho kultúrneho dedičstva. Koledy si vždy podmaňovali srdcia ľudí. Ich prostá krása a spontánna úprimnosť nás nenecháva ľahostajnými. Čím viac ich človek prijíma, tým jasnejšie si uvedomuje svoju chudobu, túži po pohladení duše, ktorú mu betlehemská zvesť' dáva.

V programe nebude chýbať ani ukážka zo zbierky Andreja Kmeťa "Prostonárodné vianočné piesne", ktorej možno pripísať hodnotu národnej kultúrnej pamiatky.

Tradičný Vianočný koncert Slovenského speváckeho zboru ADOREMUS a členov Slovenského komorného orchestra prináša hudobné stvárnenie Tajomstva Vianoc, obraz kultúry a živej viery našich predkov, dnešného Slovenska – aj nás.
Predpredaj vstupeniek TICKETPORTAL.
VIDEOPOZVÁNKA:

Jozef Vrábel, manažér ADOREMUS