Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Zrekonštruovali cestný most nad železničnou traťou pri Nižnej Myšli

Na snímke zrekonštruovaný most nad železničnou traťou Košice - Čierna nad Tisou pred obcou Nižná Myšľa, okres Košice-okolie, 11. novembra 2019. Foto: TASR – František Iván

Práce na moste M 2788 sa začali koncom júna, ukončili ich v uplynulých týždňoch.

Nižná Myšľa 11. novembra (TASR) – Cestný most nad železničnou traťou pred obcou Nižná Myšľa v okrese Košice-okolie bol dlhodobo v zlom technickom stave. Po kompletnej rekonštrukcii, ktorá stála 288.000 eur a financoval ju Košický samosprávny kraj, ho v pondelok slávnostne otvorili.

Práce na moste M 2788 sa začali koncom júna, ukončili ich v uplynulých týždňoch. "Odkryli sa všetky vrstvy až po nosnú konštrukciu, ktorá sa sanovala zo spodnej strany. Urobila sa nová spriahnutá doska a na to sa dal nový asfalt, samozrejme, vrátane izolácie, komplet nové sú rímsy a osadené sú nové zvodidlá aj zábradlia," uviedol pre novinárov konateľ spoločnosti Izolex Bau Richard Havrilla. Špecifickou bola rekonštrukcia vzhľadom na železničnú trať medzi Košicami a Čiernou nad Tisou, dopravu na koľajach museli kvôli opravám postupne odstaviť.



Prejazd mosta na ceste III/3368 je obmedzený pre vozidlá do 24 ton. Starosta Nižnej Myšle Miroslav Sisák poukázal na hustú premávku cez most, ako aj cez obec. "Je dôležité, že sa našli prostriedky na rekonštrukciu tohto mosta, keďže bol v zlom technickom stave a zabránilo sa prípadnému nešťastiu. Ďalším dôležitým krokom do budúcna bude zabrániť tomu, aby cezeň prechádzali preťažené nákladné vozidlá a uchránila sa hodnota tohto diela, ktoré bolo vykonané," skonštatoval.

Predseda KSK Rastislav Trnka povedal, že kraj eviduje dlhodobo desiatky mostov, ktoré nie sú vo vyhovujúcom stave. V kategórii 5 a 6, teda pred havarijným stavom, je 20 až 30 mostov, a potrebné je podľa neho opätovne diagnostikovať stav ďalších mostov, či neboli nesprávne zaraďované do nižších kategórií. Z toho vyplýva aj záťaž pre budúcoročný krajský rozpočet. "Na rekonštrukciu sme zaradili až 23 mostov, rozpočet sa bude schvaľovať 9. decembra a verím, že toto prejde bez problémov," povedal.

V prípade mosta cez Laborec pri meste Strážske sa podľa Tnnku zatiaľ stále čaká na znalecký posudok vrátane diagnostiky a statického posúdenia. Časť chodníka tohto mosta sa zrútila 14. októbra. Kraj má už pre rekonštrukciu pripravené variantné riešenia.