Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Železnice vo Veľkej Ide opravujú desať výhybiek, upozorňujú na výluku

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Na ceste medzi Veľkou Idou a Komárovcami bude 26. augusta uzavreté priecestie.

Veľká Ida 24. augusta (TASR) - V železničnej stanici Veľká Ida opravujú desať výhybiek. Práce sa budú vykonávať až do 28. augusta. Železnice vymenia znečistené štrkové lôžko pod štyrmi výhybkami a následne ich podbijú do požadovanej polohy. Zároveň automatickou strojnou podbíjačkou upravia geometrické polohy aj ďalších šiestich výhybiek. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

"Okrem toho dôjde 26. augusta k oprave železničného priecestia, na ktorom sa úrovňovo križuje železničná trať medzi Veľkou Idou a Cesticami s cestou III. triedy, spájajúcou obce Veľká Ida a Komárovce," uviedla Pavliková. Dnes v čase od 8.25 do 19.00 h bude priecestie uzavreté a cestná doprava sa presmeruje na obchádzkovú trasu vyznačenú prenosným dopravným značením. Súčasne bude v traťovom úseku obmedzená aj železničná prevádzka a vlaky osobnej dopravy nahradia autobusy.

Na ceste medzi Veľkou Idou a Komárovcami bude 26. augusta uzavreté priecestie. "Počas výluky dôjde k zrušeniu doterajšej asfaltovej vrstvy prejazdu, výmene štrkového lôžka a podvalov v mieste priecestia. Po výškovej a smerovej úprave koľaje sa zriadi prejazdová plocha priecestia z pozdĺžnych podvalov a asfaltu," uviedla hovorkyňa.

Počas výluky bude obmedzená železničná osobná doprava medzi železničnými stanicami Veľká Ida a Turňa nad Bodvou, resp. Moldava nad Bodvou. Odrieknuté vlaky osobnej dopravy budú v tomto úseku nahradené autobusovou dopravou (NAD). Autobusy NAD zastavujú v tarifných bodoch Veľká Ida, Cestice, Čečejovce, Moldava nad Bodvou a Turňa nad Bodvou pred výpravnými budovami, resp. železničnými zastávkami. Náhradné zastávky pre NAD budú zriadené pre železničnú zastávku Mokrance na rázcestí k železničnej zastávke a železničnú zastávku Drienovec: zastávka dopravcu SAD „Drienovec, železničná stanica.“

Opravy výhybiek aj priecestia sú vykonávané vlastnými kapacitami a hradené z vlastných zdrojov ŽSR s predpokladanými finančnými nákladmi vo výške 100.000 eur. ŽSR zároveň prosia cestujúcu verejnosť o trpezlivosť a pochopenie v súvislosti s obmedzeniami v železničnej doprave, ku ktorým dochádza v dôsledku opravných prác. Apelujú zároveň na zvýšenú pozornosť pri sledovaní vývesiek a hláseniach staničného rozhlasu v železničných staniciach.