Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Súd bude po štvrtý raz rozhodovať v kauze bývalého viceprimátora Košíc

Na archívnej fotografii Eugen Č. a Ladislav P. Foto: TASR

Mesto potrebovalo na výstavbu bytov financie zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Obžalovaní údajne prisľúbili štatutárovi spoločnosti dotácie v celkovej výške viac ako šesť miliónov eur.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Už po štvrtý raz bude budúci týždeň rozhodovať senát Najvyššieho súdu (NS) SR v korupčnej kauze bývalého viceprimátora Košíc Eugena Č. a ďalších dvoch spoluobžalovaných. Verejné zasadnutie v tejto veci, ktorá sa ťahá na súdoch už 13 rokov, je naplánované na stredu (12.12.). TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil koncom novembra 2017 Eugena Č. a ďalších dvoch obžalovaných Viktora K. a Ladislava P. na peňažný trest 2000 eur pre trestný čin nepriamej korupcie spáchaného spolupáchateľstvom. V prípade, ak by sumu neuhradili, súd im určil náhradný štvormesačný trest odňatia slobody. Rozsudok nebol vtedy právoplatný.

Súd pri rozhodnutí vychádzal najmä z výpovede "korunného" svedka v tomto prípade, vyhotovených obrazovo-zvukových záznamov, výpovedí ďalších svedkov a listinných dôkazov. "Súd určil v podstate symbolické tresty, naozaj táto trestná vec sa ťahá už neskutočne dlho," uviedol vtedy predseda senátu ŠTS pri odôvodňovaní rozsudku. Obžaloba v tejto veci bola podaná ešte v roku 2005.

V tomto prípade išlo už o štvrtý rozsudok prvostupňového súdu a po štvrtý raz bude teda rozhodovať aj NS SR. V januári 2009 vtedajší Špeciálny súd v Pezinku odsúdil Eugena Č. na šesťročný trest odňatia slobody a spoluobžalovaných Viktora K. a Ladislava P. rovnako na šesť rokov. NS SR v novembri 2009 tento rozsudok zrušil. ŠTS potom v máji 2011 všetkých troch obžalovaných oslobodil. Voči tomu sa odvolal dozorujúci prokurátor na NS SR, ktorý oslobodzujúci rozsudok v apríli 2012 zrušil.

Následne v novembri 2015 senát ŠTS odsúdil Eugena Č. a spomínaných ďalších dvoch obžalovaných Viktora K. a Ladislava P. na 12-mesačný trest odňatia slobody nepodmienečne pre trestný čin nepriamej korupcie spáchaného spolupáchateľstvom. Zároveň každému obžalovanému uložil peňažný trest vo výške 20.000 eur. Tento rozsudok taktiež zrušil NS SR.

Eugen Č. podľa obžaloby na jeseň 2002 spolu s obžalovanými Viktorom K. a Ladislavom P. požadovali od štatutára jednej spoločnosti státisícový úplatok. Firma sa v tom čase stala hlavným dodávateľom výstavby nájomných bytov na košickom sídlisku Dargovských hrdinov.

Mesto potrebovalo na výstavbu bytov financie zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Obžalovaní údajne prisľúbili štatutárovi spoločnosti dotácie v celkovej výške viac ako šesť miliónov eur. Podmienkou však mala byť desaťpercentná provízia.