Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Chodbu Materskej školy v Spišskej Novej Vsi budú zdobiť grafity

Na snímke graffiti umelec maľuje jednu z rozprávkových postavičiek na stenu materskej školy na Jilemnického ulici v Spišskej Novej Vsi počas 7. ročníka festivalu Graffiti Spiš v Spišskej Novej Vsi Foto: TASR/Oliver Ondráš

Stenu prechodovej chodby v Materskej škole na Jilemnického ulici vyzdobia rozprávkové grafity.

Spišská Nová Ves 18. septembra (TASR) – V poradí siedmy ročník podujatia Graffity Spiš dnes odštartoval v meste Spišská Nová Ves. Vďake nemu stena prechodovej chodby v Materskej škôlke na Jilemnického ulici v Spišskej Novej Vsi získa úplne novú tvár.

„Ide o veľmi úspešný festival tohto žánru, teraz sa do neho zapojili štyria grafiťáci, jeden z Košíc a traja domáci, pričom témou tohto ročníka je vyzdobiť detskými motívmi práve túto stenu. Všetky ročníky doteraz boli úspešné, veríme, že tomu tak bude aj tento rok,“ uviedol pre TASR riaditeľ Mestského kultúrneho centra v Spišskej Novej Vsi a organizátor podujatia Emil Labaj.

Témou tohtoročných grafitov je rozprávka, keďže maľba je v škôlkarských priestoroch venovaná práve deťom. Umelci chcú do nej zakomponovať aj ľudový motív. „Uvidíme, čo sa podarí. Gro všetkého je, aby si to ľudia všimli a skrášlilo to prostredie. Bude nám to trvať asi päť dní. Je to určite rozdiel, keď človek robí nejaké dielo nelegálne a musí robiť rýchlo. Tu na to máme viacej času, takže sa môže naplno prejaviť náš talent, naopak, na ulici sa skôr prejavuje tá odvaha grafiťáka. Je to podľa mňa lepšie, keď ľudia môžu tvoriť takto verejne a legálne,“ upozornil jeden z grafiťákov Ľuboš Bukovinský.

Fotogaléria Graffiti




Počas minulých ročníkov sa vďaka festivalu Graffity Spiš podarilo skrášliť priestory zimného štadióna, detského ihriska na sídlisku Východ, ale aj obe strany podjazdu smerom na Levoču a ďalšie objekty v meste. „Myslím si, že občania veľmi pozitívne prijali tieto grafity, ktoré nie sú živelné, ale majú skutočnú umeleckú hodnotu,“ zdôraznil Labaj.

Do Spišskej Novej Vsi už v minulosti zavítali nielen slovenskí grafiťáci, ale prišli aj umelci z Česka, Poľska či Talianska. Nápad zorganizovať takéto podujatie vznikol z dôvodu, že na území mesta sa množili škaredé a živelné grafity. „Tým sme chceli poukázať na to, že sa grafity dajú robiť aj krajšou a výtvarnejšou cestou,“ uzavrel Labaj.